Pyszne, kremowe risotto z cukinią i krewetkami.
Lubię risotto z różnymi dodatkami: z grzybami, papryką, cukinią, pomidorkami… Robi się je dość szybko a smakuje wybornie. Najważniejsze w risotto jest to aby je podać zaraz po ugotowaniu bo odgrzewane nie już tak kremowe i smaczne. Risotto robię na maśle bo wtedy smak risotta jest wyborny, maślany. Ważne jest też w przygotowywaniu risotta to aby dodać na koniec tyle bulionu aby risotto było kremowe, nie za gęste i suche.
Dzisiaj risotto z moimi ulubionymi składnikami czyli cukinią i krewetkami. Krewetki chwilę podsmażam oddzielnie a następnie dodaję do ryżu razem z sosem z pieczenia. Pycha !!
Składniki dla 4 osób
Około 1 ½ szklanki ryżu do risotto,
1 cebula,
1 mała cukinia,
3 ząbki czosnku,
Bulion warzywny – około 1 litra,
3 łyżki masła,
Starty ser parmezan,
½ kieliszka białego wina,
40 dag świeżych krewetek królewskich,
Łyżka oliwy,
sól , świeżo zmielony pieprz do smaku
sok z 1limonki
Wykonanie
Krewetki królewskie myjemy i czyścimy ze skorupek.
Cukinię myjemy i kroimy w kostkę średniej wielkości.
Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i dusimy na małym ogniu 2 minuty. Następnie dodajemy czosnek pokrojony w kostkę i mieszamy. Dajemy ryż , chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy. Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Po około 5 minutach dodajemy cukinię. Kontynuujemy podlewanie bulionem i duszenie, razem z cukinią, około 10 minut aż ryż będzie aldente.
W międzyczasie na patelni, gdzie dajemy oliwę, podsmażamy krewetki 2 minuty.
Po około 10 minutach duszenia risotto, dodajemy krewetki z całym sosem z patelni do ryżu, podlewamy wszystko winem, mieszamy i dusimy około 4 -5 minut.
Na koniec doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, parmezanem, natką pietruszki i mieszamy. Podajemy risotto z sokiem z limonki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz