Risotto z cukinią i krewetkami

Pyszne, kremowe risotto z cukinią i krewetkami.

Lubię risotto z różnymi dodatkami: z grzybami, papryką, cukinią, pomidorkami… Robi się je dość szybko a smakuje wybornie. Najważniejsze w risotto jest to aby je podać zaraz po ugotowaniu bo odgrzewane nie już tak kremowe i smaczne. Risotto robię na maśle bo wtedy smak risotta  jest wyborny, maślany. Ważne jest też  w przygotowywaniu risotta to aby dodać na koniec tyle bulionu aby risotto było kremowe, nie za gęste i suche.

Dzisiaj risotto z moimi ulubionymi składnikami czyli cukinią i krewetkami. Krewetki chwilę podsmażam oddzielnie a następnie dodaję do ryżu razem z sosem z pieczenia.  Pycha !!

Składniki dla 4 osób

Około 1 ½ szklanki ryżu do risotto,

1 cebula,

1 mała cukinia,

3 ząbki czosnku,

Bulion warzywny – około 1 litra,

3 łyżki masła,

Starty ser parmezan,

½ kieliszka białego wina,

40 dag świeżych  krewetek królewskich,

Łyżka  oliwy,

sól , świeżo zmielony pieprz do smaku

sok z 1limonki

Wykonanie

Krewetki królewskie myjemy i czyścimy  ze skorupek.

Cukinię myjemy i kroimy  w kostkę średniej wielkości.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i dusimy na małym ogniu 2 minuty. Następnie dodajemy czosnek pokrojony w kostkę i mieszamy.  Dajemy ryż , chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy. Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Po około 5 minutach dodajemy cukinię. Kontynuujemy podlewanie bulionem i duszenie, razem z cukinią,  około 10 minut aż ryż będzie aldente.

W międzyczasie  na patelni, gdzie dajemy oliwę, podsmażamy krewetki 2 minuty.

Po około 10 minutach duszenia risotto, dodajemy krewetki z całym sosem z patelni do ryżu, podlewamy wszystko winem, mieszamy i dusimy około 4 -5 minut.

Na koniec doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, parmezanem, natką pietruszki i mieszamy. Podajemy risotto z sokiem z limonki.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.