Lekkie, smaczne, zawinięte z papier ryżowy rollsy są doskonałą przekąską na imprezę z przyjaciółmi. Można je przygotować wcześniej a dodatki to nasza wyobraźnia i smaki jakie lubimy: marchew, ogórki awokado, mango, dymka, kolendra, sałata, papryka, krewetki, łosoś… Dużo pysznych dodatków można włożyć i zawinąć w rollsa. Do tego sos, pikantny, sojowy, orzechowy. Przepyszne danie.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/09/0F9DDB4A-AE52-487B-885F-A2060CF44CBE-683x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/09/1597264B-6C57-47DC-B9F3-906C709D9F8D-683x1024.jpeg)
Składniki:
10 – 15 arkuszy papieru ryżowego,
150 g krewetek,
1 średnia marchewka,
2 świeże ogórki,
Sałata,
Świeża kolendra,
Pęczek dymki,
2 ząbki czosnku,
oliwa,
Łyżka soku z cytryny,
Sos pikantny z mango, limonki, chilli, kolendry
Wykonanie:
Dodatki do spring rollsów myjemy ( marchew, ogórek ) i kroimy w miarę cienkie słupki. Sałatę myjemy, dymkę też myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Krewetki czyścimy ze skorupek, płuczemy, solimy, doprawiamy pieprzem i smażymy na oliwie z czosnkiem, z sokiem z cytryny około 5 minut. Odstawiamy.
Do dużego talerza wlewamy ciepłą wodę i moczymy papier ryżowy 10-15 sekund. Wykładamy go na ścierkę. Dajemy na papier kawałki sałaty, słupki marchewki, ogórka, listki kolendry, po 2 kawałki dymki i krewetki. Zwijamy podobnie jak krokiety – najpierw zawijamy jeden bok, delikatnie, potem zakładamy dwa przeciwległe boki i następnie zwijamy całość do końca w rulon. Tak robimy z każdym papierem i dodatkami.
Podajemy z pikantnym sosem.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/09/9DF7391B-FCFC-4FAA-851B-9131DB8D2A57-1024x683.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/09/927EC29B-6174-4902-892F-A8E7AB9D8587-e1599463593575-682x1024.jpeg)
Świetna propozycja na przekąski! Szczególnie na wszelkiego rodzaju imprezy firmowe.
Ciekawy jakby smakowały te rollsy w wersji na ostro 😉
Pozdrawiamy!
Myślę, że znakomicie ! Pozdrawiam 🙂