Krem z dyni i marchewki

Jak wiecie dynia zagościła na naszym stole w wielu wersjach- w ciastach, w pasztecie,  w daniach warzywnych. Oczywiście polubiliśmy zupy z dyni w przeróżnych wersjach. W mojej zamrażarce znalazło się miejsce na mrożone puree z dyni . Dziś pyszna, rozgrzewająca zupa z wykorzystaniem tego wspaniałego warzywa. Idealna na zimowe, mroźne  dni.

Krem z dyni i marchewki

 

Składniki na 4-6 porcji:

6 marchewek

2 duże ziemniaki

połowa cebuli

2 szklanki purée z dyni (można oczywiście zmiksować ok. 1 kg świeżej, zgotowanej na miękko)

1/2 łyżeczki ziół prowansalskich

1/4 łyżeczki pieprzu

szczypta soli,

sok z 1/2 cytryny

Szczypta lub więcej chili,

Wykonanie

Marchewki , ziemniaki obieramy i gotujemy  w lekko osolonej wodzie. Gdy warzywa będą ugotowane miksujemy  na purée. Cebulę kroimy w drobną kostkę  i dusimy  na oliwie. Dodajemy ją do purée z marchewki i ziemniaków. Następnie mieszamy  wszystko z dynią, sokiem z cytryny  i przyprawami,  ponownie  blendujemy  na jednolitą masę  i doprawiamy  do smaku tak jak lubimy- ja lubię pikantne więc dodałam więcej chilli.

Podajemy np.  z  prażonymi pestkami dyni  lub czosnkowymi grzankami .

Krem z dyni i marchewki

Krem z dyni i marchewki

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 5

  1. Manufaktura Ciastek
    27 stycznia
    Odpowiedz

    Robię;)))) Mniam. Pozdrowienia od Manufakturt

  2. 27 stycznia
    Odpowiedz

    u mnie też dziś będzie dynia! :)u mnie też dziś będzie dynia! 🙂

  3. Manufaktura Ciastek
    31 stycznia
    Odpowiedz

    Jutro robię. Maluszek chory. W sam raz na lepsze samopoczucie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.