Bezy z bitą śmietaną i czarną porzeczką

 „Bezunie”, tak czule o różnych wypiekach bezowych mówi mój syn.

Kiedyś wydawało  mi się, że przygotowanie bezy jest tak trudne, że długo nie miałam odwagi jej piec. Podobnie zresztą było z ciastem drożdżowym. W końcu jakiś czasu temu podjęłam się próby pieczenia  zarówno ciasta drożdżowego jak i bezy. Mogę dać wszystkim początkującym jedną radę nie zniechęcajcie jak wam nie wyjdzie za pierwszym razem a nawet za drugim. Trening czyni mistrza – coś w tym jest. Moje pierwsze wypieki były trochę nieudane ale następne były coraz lepsze.

Dzisiaj propozycja bezuń nie za dużych i nie za małych,   takich w sam raz do kawy. Do tego bita śmietana i konfitura z czarnej porzeczki . Pyszności.

?

Składniki: (na około 20 sztuk)

7 białek,

30 dag cukru,

Łyżeczka mąki ziemniaczanej

Krem:

1 opakowanie  śmietanki kremówki 30%

2 czubate łyżki cukru pudru

1 cukier waniliowy,

2 opakowania śmietanfixu

konfitura z czarnej porzeczki

Wykonanie:

Białka ubijamy ze szczyptą soli na średnio sztywną pianę, a następnie powoli dosypujemy cukier, i ubijamy tak długo aż  masa będzie lśniła. Na koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni C.

Przygotowujemy dwie blachy do pieczenia – duże z piekarnika. Na blachach  rozkładamy papier do pieczenia i dobrze ubitą pianę z białek rozkładamy łyżką na małe formy.  Wkładamy do piekarnika 2 blachy i zmniejszamy temperaturę piekarnika  do 150 stopni C.  Pieczemy dokładnie 30 minut a następnie zmniejszamy jeszcze temperaturę piekarnika do 110 stopni i suszymy  bezy około 1 godziny. Wyłączamy piekarnik i czekamy jeszcze  30 minut aż ostygną. Takie  bezy  dobrze jest przygotować wcześniej.

Bitą śmietanę ubijamy i dodajemy cukier puder wymieszany ze śmietanfixem oraz  cukier wanilinowy – ubijamy aż będzie sztywna.  Bezy  wyjmujemy z piekarnika i chłodzimy. Następnie nakładamy na bezy: konfiturę z czarnej porzeczki, bitą śmietanę , ponownie konfiturę. Przed podaniem umieszczamy 'bezunie’ na godzinę w lodówce.

 

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Gosia
    25 stycznia
    Odpowiedz

    Ale ciacha!!! Poproszę ze dwie do kawy

  2. gin
    26 stycznia
    Odpowiedz

    Konfitura z czarnej porzeczki świetnie przełamuje słodkość bezy – świetne połączenie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.