Udźce z indyka w sosie kurkowym

 Dzisiejsza propozycja to udźce z indyka z sosem kurkowym.

W  okresie zimowym tęsknimy za smakami  i aromatami lata, dlatego  w lecie jak tylko mogę nabyć większą ilość kurek, zamrażam na okres zimowy. Jajecznika z kurkami, tarta z kurkami, różne mięsa z kurkami w zimie smakują wyjątkowo.

Udźce z indyka w sosie kurkowym

Udźce z indyka w sosie kurkowym

Składniki dla 4 osób:

Udźce z indyka – 4 sztuki  bez kości

2 ząbki czosnku,

Sól, pieprz, tymianek,

Sok z 1/2 cytryny

20 dag kurek – mrożonych,

1 mała cebula,

4 łyżki śmietany,

2 łyżki oliwy

opcjonalnie: białe wino (ew. woda) do podlania i zrobienia  sosu,

 Przygotowanie:

Mięso indycze myjemy, suszymy, przekładamy do garnka lub naczynia żaroodpornego  i doprawiamy solą,  pieprzem,  wyciśniętym czosnkiem, sokiem z cytryny, oliwą  –  tak przyprawione przechowujemy w lodówce całą noc.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Mięso podlewamy dodatkowo 1 szklanką wody/ białego wina, przykrywamy  i pieczemy w piekarniku około 45 minut, od czasu do czasu podlewając mięso sosem z pieczenia. Po 45 minutach dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, kurki i całość dusimy około 20 min. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem do smaku i doprowadzamy do zagotowania śmietany czyli około 5-7 minut.

Ja podałam do tego  zapiekane  ziemniaki z dynią, czosnkiem i sosem śmietanowym.

 Udźce z indyka w sosie kurkowym

Udźce z indyka w sosie kurkowym

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Styczeń 29
    Odpowiedz

    Zapraszam na bloga: poezjaswiatem.blogspot.com/

    “Poezja to świątynia w jej chłodzie, umysł zaczyna się żarzyć, słowa to zastygłe płomienie”

  2. Styczeń 30
    Odpowiedz

    Wczoraj skorzystałem z tego przepisu, troszkę mi się udźce przypaliły, ale ogarnąłem sytuację 😀 Jak najbardziej polecam.

  3. kuchnia_breni
    Styczeń 30
    Odpowiedz

    W takim razie cieszę się, że wyszło i smakowało 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.