Rolada z indyka z farszem mięsno-pietruszkowym

 Dzisiejsza propozycja to danie, które przygotowałam na wczorajszy świąteczny obiad dla rodziny. Wszystkim bardzo smakowała bo  pachnie wędzonką, czosnkiem i  pietruszką. Polecam ją zarówno w wersji na ciepło jak też jako wędlinę na zimno. Mięso jest delikatne i zarazem soczyste.

Rolada z indyka z farszem mięsno-pietruszkowym

Rolada z indyka z farszem mięsno-pietruszkowym

Składniki:

1 średnia pierś z indyka,

1 pęczek natki pietruszki,

2 ząbki czosnku,

1/2 cebuli,

1 jajko,

12 plastrów boczku wędzonego,

Sól, pieprz,

2 łyżki bułki tartej,

1 bulionetka pieczeniowa knorr

Wykonanie:

Z piesi indyka odkrawamy polędwiczkę, która najczęściej odstaje od całej piersi. Duży płat mięsa płuczemy, przekrawamy na pół  i rozbijamy delikatnie (najlepiej pod folią) na większy kawałek; doprawiamy solą i pieprzem.Polędwiczkę płuczemy, przekładamy do blendera, dodajemy czosnek, cebulę, jajko, pokrojoną natkę pietruszki, sól, pieprz i rozdrabniamy chwilę tak, aby składniki się połączyły. Przekładamy do miski, dodajemy bułkę tartą i mieszamy.

Tak przygotowany farsz wykładamy na rozbity kawałek i zawijamy w roladę. Roladę obwijamy plastrami boczku, układamy w garnku, podlewamy wodą i pieczemy w temperaturze 280 stopni około 50 minut, podlewając od czasu do czasu sosem z pieczenia. Po 50 minutach dodajemy do mięsa rozpuszczoną w 1/2 szklanki wody bulinetkę i dusimy całość jeszcze około 10 – 15 minut. Podajemy z ziemniaczkami i surówką.

 Rolada z indyka z farszem mięsno-pietruszkowym

Rolada z indyka z farszem mięsno-pietruszkowym

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 7

  1. Styczeń 7
    Odpowiedz

    Niesamowicie pysznie wygląda ! Wspaniała zarówno na obiad jak i do chleba ! Pozdrawiam 🙂

  2. Styczeń 7
    Odpowiedz

    Idealna na obiad! Smacznie się prezentuje. 🙂

  3. Styczeń 7
    Odpowiedz

    Wygląda obłędnie! Pyszny przepis i na pewno wypróbuję 😉 Pozdrawiam!

  4. Styczeń 14
    Odpowiedz

    przepis zapisałam, jak tylko będę mogła jeść mięso wypróbuje bo wygląda pysznie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.