Kieszonki ziemniaczane z pieczarkami i boczkiem

Jeśli lubicie ziemniaki, a szczególnie z ogniska ( pamiętacie jeszcze takie?) to proponuję przygotować danie, które trochę je przypomina. Moja córka po spróbowaniu takiej saszetki ziemniaczanej, tak właśnie je oceniła.

Dodatkowo dodałam do takich ziemniaków farsz z pieczarek i boczku , no i mieliśmy jesienne danie obiadowe w pysznej i aromatycznej wersji.

Kieszonki ziemniaczane z pieczarkami i boczkiem

Kieszonki ziemniaczane z pieczarkami i boczkiem

Składniki:

6 średnich ziemniaków,

1/2 kg pieczarek,

8 plastrów boczku,

Cebula,

3 ząbki czosnku,

Sól, pieprz, rozmaryn,

Ser mozarella

Sos:

Jogurt naturalny gęsty,

Sól, pieprze,

Sok z cytryny,

2 ząbki czosnku

Wykonanie:

Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach, w osolonej wodzie na pół miękko.

W między czasie przygotowujemy farsz. Pieczarki obieramy i kroimy na drobne ćwiartki, boczek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, czosnek. Następnie dodajemy pieczarki,  boczek  i dusimy około 15 minut. Całość doprawiamy solą, pieprzem i  rozmarynem ( delikatnie bo jest bardzo aromatyczny).

Ugotowane ziemniaki odcedzamy i studzimy. Wystudzone  przekrawamy na pół, nie do końca krojąc. Z folii aluminiowej robimy podstawę, która utrzyma saszetkę ziemniaczaną z farszem i układamy każdy ziemniaczek na folii. Następnie ziemniaki solimy, pieprzymy w środku  i nakładamy  farsz. Tak przygotowane ziemniaczki pieczemy w temperaturze 200 stopni około 20 minut. Po tym czasie posypujemy wszystkie saszetki startym serem mozarella i pieczemy jeszcze 5-10 minut, aż ser się dobrze stopi i zarumieni.

Przygotowujemy sos: do miseczki wlewamy jogurt, dodajemy sól, pieprz, sok z cytryny, wyciśnięty czosnek i mieszamy.

Upieczone saszetki polewamy sosem jogurtowo-czosnkowym.

Kieszonki ziemniaczane z pieczarkami i boczkiem

Kieszonki ziemniaczane z pieczarkami i boczkiem

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 8

  1. Kocham ziemniaki, ziemniaki pod każdą postacią. Te z ogniska należą do ulubionych, a z drugiej strony która wersja do ulubionych nie należy. Ja to uwielbiam nawet zimne ziemniaki z obiadu, od tak po prostu przegryźć. Te kieszonki są super. Bardzo mi się podobają. Obowiązkowo robię w weekend

  2. Gość
    12 listopada
    Odpowiedz

    Ja też podałabym taki ziemniak z ogórkiem 🙂 Wygląda smakowicie 🙂

  3. 12 listopada
    Odpowiedz

    fantastyczny pomysł. lubię takie ziemniaczki, a pomysł na nadzienie do nich bardzo apetyczny

  4. 12 listopada
    Odpowiedz

    Jadłam kiedyś bardzo podobne, tylko bez pieczarek, pychota 🙂

  5. 12 listopada
    Odpowiedz

    Uwielbiam ziemniaki pod każdą postacią:) Twoja wersja prezentuje się cudnie:)
    Pozdrawiam:)

  6. 12 listopada
    Odpowiedz

    Witam 🙂 Przyznałam Ci nominację – zapraszam do wspólnej zabawy peggiwkuchni.blogspot.com/2012/11/liebster-blog.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.