Pierś z indyka z sosem z czarnej porzeczki

Dzisiejsza moja propozycja to pyszne, białe mięso z indyka przełamane sosem z czarnej porzeczki. Tak przygotowana pierś z indyka jest  wyjątkowo soczysta i jednocześnie lekka. Pieczenie w folii powoduje, że mięso nie wysycha i jest delikatne. Konfitura z czarnej porzeczki, którą zrobiłam w lecie jest aromatyczna i wspaniale nadaje się do przygotowywania sosów do mięs.

Pierś z indyka z sosem z czarnej porzeczki

Składniki:

Pierś z indyka około 70 dag

Sól, pieprz,

2 ząbki czosnku,

Przyprawa do indyka

Sok z 1 cytryny

3  łyżki oliwy

Sos porzeczkowy:

Mały słoiczek konfitury z czarnej  porzeczki mało słodzonej,

? szklanki  czerwonego wina,

1 łyżka masła,

1 łyżka miodu,

Sól, pieprz, szczypta  chilli w proszku

Wykonanie:

Pierś  z indyka myjemy, suszymy, przekładamy do miski  i  doprawiamy solą, pieprzem, wyciśniętym czosnkiem, przyprawą do indyka, sokiem z cytryny a na koniec skrapiamy oliwą. Tak  przygotowane mięso przykrywamy np. folią i przechowujemy w lodówce całą noc.

Następnego dnia przekładamy pierś z indyka  na przeĽroczystą folię spożywczą, następnie delikatnie zwijamy mięso z folią, dość ciasno. Tak  przygotowane mięso zawijamy  jeszcze w folię aluminiową, wkładamy do naczynia żaroodpornego i podlewamy wodą. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni, wkładamy naczynie z mięsem i  pieczemy 60 minut.

W między czasie przygotowujemy sos. Na patelnię wlewamy wino, gotujemy, dodajemy 5 łyżek konfitury z czarnej porzeczki, miód i nadal gotujemy aż wyparuje alkohol ( około 10 minut). Na koniec doprawiamy sos solą, pieprzem, chilli i dodajemy masło, mieszamy i krótko ( 3 minuty) gotujemy.

Upieczone mięso wyjmujemy z folii, kroimy w plastry i podajemy z sosem z czarnej porzeczki i ziemniakami.

Pierś z indyka z sosem z czarnej porzeczki

Pierś z indyka z sosem z czarnej porzeczki

Print Friendly, PDF & Email

komentarzy 8

  1. 4 marca
    Odpowiedz

    bardzo lubię takie połączenia mięsa z sosami owocowymi.

  2. Przyznac muszę, że konfitura z czarnej porzeczki to moja ulubiona, co roku zbieram owoce z ogrodu i robię sobie niemały zapasik 🙂
    Ale żeby podać ją z piersią indyka? Dla mnie to coś nowego! I koniecznie muszę spróbować, bo wygląda cudownie 🙂

  3. kuchnia_breni
    6 marca
    Odpowiedz

    domaskowa jeśli lubisz połączenia mięsa z owocami to polecam koniecznie 🙂

  4. 11 marca
    Odpowiedz

    zastanawiałam się do czego wykorzystać hurtowe ilości dżemu z czarnej porzeczki, a tu takie dobre połączenie smaków 🙂

  5. kuchnia_breni
    11 marca
    Odpowiedz

    Dziękuję Urszulo 🙂
    Janiolka – polecam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.