Kotlety z indyka ze szpinakiem i pomidorem

Kontynuując przepisy z serii lekkich dań, dzisiaj proponuję pyszne, aromatyczne kotlety z indyka zapiekane ze szpinakiem i pomidorami. Jest to rewelacyjne, proste i letnie  danie na obiad lub ciepłą kolację, do którego wystarczy  sałatka i mamy gotowe jedzenie.

Składniki

6-8 kotletów z indyka

30 dag szpinaku,

3-4 pomidory,

20 dag sera mozarella,

2 ząbki czosnku,

Sól, pieprz, tymianek

Olej/ oliwa do smażenia

Wykonanie

Przygotowujemy szpinak. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek i wymyty szpinak, dusimy około 10 minut. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Pomidory myjemy, suszymy  i kroimy na plastry.

Przygotowujemy mięso. Kotlety myjemy, suszymy i lekko rozbijamy (najlepiej pod folią ), doprawiamy solą, pieprzem i smażymy z dwóch stron krótko ( około 3 minut) na rozgrzanym oleju. Usmażone kotlety przekładamy do płaskiego naczynia żaroodpornego. Na każdy kotlet nakładamy łyżkę szpinaku, na to po 1-2 plasterku pomidora, doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Ser mozarella ścieramy i posypujemy każdy kotlet. Zapiekamy pod folią w nagrzanym do 180 stopni piekarniku około 20 minut. Jeśli lubimy przypieczony ser, to na 5 minut zdejmujemy folię i zapiekamy.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.