Roladki z indyka ze szpinakiem i sosem kurkowym

Korzystając z dobrodziejstwa lata zrobiłam na obiad roladki ze szpinakiem w sosie z kurkami. Nie wiem jak dla Was,  ale dla mnie szpinak i kurki to wspaniałe połączenie do różnych dań. Wybornie smakują z makaronem, na ciepłej grzance  czy też do mięsa. Mam nadzieję, że kurki w tym sezonie będą długo rosły bo chciałabym je zamrozić na zimę.  W zimie będzie jak znalazł np. do jajecznicy czy też do mięsa.

 

Składniki dla 4 osób

filet z indyka – 5 kotletów

1/2 kg świeżego szpinaku,

2 ząbki czosnku,

żółty ser cheddar -kilka cienkich  plastrów, ilość zależy od ilości roladek,

30 dag kurek,

1 mała cebula,

4 łyżki śmietany,

trochę mąki do  obsypania roladek,

łyżka masła, 2 łyżki oleju

wykałaczki

opcjonalnie: białe wino (ew. woda) do podlania i zrobienia  sosu,

 Przygotowanie:

Mięso kroimy w poprzek włókien na kotlety o możliwie dużej powierzchni. Kotlety rozbijamy delikatnie na cienkie płaty mięsa tłuczkiem, ale zabezpieczone folią, by nie zniszczyć struktury mięsa. Na patelnię wlewamy oliwę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojony szpinak, doprawiamy solą, pieprzem i dusimy około 10min ( aż wyparuje woda z patelni).   Kotlety doprawiamy solą,  pieprzem,  czosnkiem w kostce ( knorr) a następnie nakładamy na kotlety szpinak i  plaster sera,  zawijamy w roladki i wykałaczką zabezpieczamy brzegi.

Gotowe roladki  obsypujemy  delikatnie mąką,  do której dodajemy trochę przyprawy gyros i podsmażamy lekko  na oleju.

W rondlu podsmażamy na oleju  i łyżce masła pokrojoną w kostkę cebulę i dodajemy oczyszczone i wypłukane kurki. Całość dusimy około 10 min. Następnie dodajemy podsmażone roladki, podlewamy wodą ( pół szklanki) i dusimy pod przykryciem  około 15 min. Na koniec dodajemy śmietanę i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Podajemy np. z młodymi ziemniakami z koperkiem i mizerią z ogórków. Wspaniałe danie na letni obiad.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.