Pikantne gofry z mąki kukurydzianej na piwie z leczo warzywnym

Moje eksperymenty z goframi coraz bardziej mi się podobają. Lubię oczywiście na słodko gofry,  z bitą śmietana i owocami ale pokochałam też gofry na wytrawno.

Jak się okazuje takie gofry smakują też moim gościom. Wczorajsza wieczorna już  wyprawa na rower w miłym towarzystwie zakończyła się wspólną, równie miłą i smaczną  kolacją.

Wspólne gotowanie ma sporo plusów bo jest miło razem gotować a poza tym spowodowało, że zrobiliśmy kolację w pół godziny. Ja robiłam gofry a mój gość warzywa.

Tym razem wymyśliłam gofry z mąki kukurydzianej z dodatkiem piwa, papryczki chilli i parmezanu. Do tego warzywa na ciepło, też lekko pikantne z aromatem tymianku i była  pyszna i szybka kolacja. No i można powiedzieć, że lekka i zdrowa.

Białe schłodzone wino było tzw. “kropką nad i” do tej kolacji.

Zachęcam was do takich eksperymentów z goframi i dodatkami do nich.

DSC_1494

Ciasto na gofry:

Składniki

¾ szklanki mąki kukurydzianej,

2 łyżki oliwy,

1 jajko,

szklanka piwa,

Łyżeczka soli,

1 papryczka chilli,

3 łyżki startego sera parmezanu,

Warzywne leczo

1 średnia  cukinia,

1 cebula,

1 średnia papryka,

2 pomidory świeże lub z puszki,

Oliwa,

Szczypta pieprzu Cayenne,

½ łyżeczki tymianku suszonego,

sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Przygotowujemy leczo.

Cukinię, paprykę  myjemy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę ,  dodajemy cebulę pokrojoną w talarki, pokrojoną paprykę i całość podsmażamy( około 4 minut) Następnie dodajemy pokrojone cukinie i dusimy pod przykryciem jeszcze około 7 minut. Na koniec dodajemy pomidory i przyprawiamy do smaku tymiankiem, solą, pieprzem Cayenne i czarnym pieprzem.

Dusimy całość jeszcze około 5 minut.

Gofrownicę włączamy, aby się dobrze nagrzała.

Do miski dajemy mąkę, jajko, oliwę, piwo, sól i wszystko dokładnie miksujemy/mieszamy. Następnie dodajemy ser parmezan, pokrojoną w paski papryczkę chilli  i mieszamy całość. Ciasto musi być trochę gęściejsze jak na naleśniki więc dodajemy, jeśli potrzeba mąki lub piwa.
Gofrownica musi być dobrze nagrzana.  Gotowe ciasto wlewamy na gofrownicę, tak aby pokryło tylko część formy ( ja dałam 2 łyżki ciasta) i pieczemy około 4-5 minut. (Czas pieczenia zależy od mocy jaką ma nasza gofrownica). W międzyczasie odwracamy gofry a gotowe wyjmujemy.

DSC_1492 DSC_1489

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.