Wytrawne gofry z parmezanem i sałatką z brokuła

Czy gofry są dobre tylko w wersji wakacyjnej, na słodko, z bitą śmietaną, dżemem, owocami czy cukrem pudrem ? Jeśli zrobicie te z parmezanem to przekonacie się, że wytrawne gofry są równie dobre. Takie wytrawne, z aromatem parmezanu i podane z prostą sałatką z brokuła są pyszne i mogą być fajną przekąską na imprezę sylwestrową, karnawałową. Można je zrobić wcześniej a potem podgrzać ale zapewniam, że zimne są równie dobre i chrupiące. Z tej porcji wychodzi około 10 sztuk, średniej wielkości gofrów.

parmgofr

Ciasto na gofry:

Składniki

1szklanka mąki pszennej,

2 łyżki oliwy,

1 jajko,

½   szklanki mleka,

1/3 szklanki wody gazowanej,

1 łyżeczka proszku do pieczenia,

Łyżeczka soli,

3 łyżki startego sera parmezanu,

sałatka z brokuła

1 brokuł,

4 łyżki jogurtu naturalnego – gęstego,

2 łyżki majonezu,

Sól, pieprz

Wykonanie:

Gofrownicę włączamy, aby się dobrze nagrzała.

Do miski dajemy mąkę, jajko, proszek do pieczenia, mleko, wodę, oliwę, sól i wszystko dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy ser parmezan i mieszamy całość.
Gofrownica musi być dobrze nagrzana.  Gotowe ciasto wlewamy na gofrownicę, tak aby pokryło tylko część formy ( ja dałam jedną łyżkę ciasta) i pieczemy około 4-5 minut. (Czas pieczenia zależy od mocy jaką ma nasza gofrownica). W międzyczasie odwracamy gofry a gotowe wyjmujemy.

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie pod przykryciem około 3 minut a następnie odcedzamy i czekamy aż wystygnie. Zimny dzielimy na małe kawałki i przekładamy do miski. W innej misce mieszamy jogurt z majonezem i dodajemy do brokuła, doprawiamy solą i pieprzem.

 img,gcsi,C96A3B8EA1796EDF61B998EED43539836F80A0A0,mpid,7 img,gcsi,C96A3B8EA1796EDF61B998EED43539836F80A0A0,mpid,6

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.