Drożdżowe bułeczki z nadzieniem ziołowo-serowym i suszonymi pomidorami

Doskonałe, aromatyczne bułeczki drożdżowe w wersji wytrawnej. Jako nadzienie dałam mieszankę serów, zioła i suszone pomidory. Bułeczki pieczemy w formach na muffinki.

Bułeczki są bardzo dobre same, najlepiej chwilę po upieczeniu jeszcze ciepłe lub np. jako dodatek do wędzonego łososia lub wędliny. Taka odmiana od typowego pieczywa.

Składniki na 12 sztuk małych bułeczek

Ciasto:

300 g mąki pszennej 550,

20 g świeżych  drożdży,

1 łyżeczka soli,1 łyżeczka cukru,

90 g masła,

1 jajko,

2 łyżki ciepłej wody,

80 ml ciepłego mleka

Nadzienie:

250 g ricotty lub innego śmietankowego sera,

50 g sera dojrzewającego,

suszone pomidory,

Świeży  tymianek,

Świeża bazylia,

sól, pieprz

 Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem i szczyptą soli. Przykrywamy i zostawiamy aby popracowały.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy, sól, jajko,  mleko, zaczyn z drożdży, roztopione masło  i wyrabiamy ciasto około 7 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.

Przygotowujemy masę serową. Sery mieszamy razem z ziołami, doprawiamy solą i pieprzem. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, podsypaną  mąką i wyrabiamy chwilę.
Z gotowego ciasta formujemy  prostokąt i wykładamy na niego masę serową. Na to dajemy suszone pomidory.  Zwijamy ciasto od dłuższego boku w rulon i kroimy na ok. 4 cm kawałki.

Formę na muffinki smarujemy masłem, wkładamy w formy bułeczki, wierzchem do góry i zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Bułeczki smarujemy roztopionym masłem i  pieczemy ok. 25- 30 minut.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.