Doskonałe, aromatyczne bułeczki drożdżowe w wersji wytrawnej. Jako nadzienie dałam mieszankę serów, zioła i suszone pomidory. Bułeczki pieczemy w formach na muffinki.
Bułeczki są bardzo dobre same, najlepiej chwilę po upieczeniu jeszcze ciepłe lub np. jako dodatek do wędzonego łososia lub wędliny. Taka odmiana od typowego pieczywa.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/01/3CBE8A05-547E-44BA-B494-073E4057ECF5-682x1024.jpeg)
Składniki na 12 sztuk małych bułeczek
Ciasto:
300 g mąki pszennej 550,
20 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka soli,1 łyżeczka cukru,
90 g masła,
1 jajko,
2 łyżki ciepłej wody,
80 ml ciepłego mleka
Nadzienie:
250 g ricotty lub innego śmietankowego sera,
50 g sera dojrzewającego,
suszone pomidory,
Świeży tymianek,
Świeża bazylia,
sól, pieprz
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie z cukrem i szczyptą soli. Przykrywamy i zostawiamy aby popracowały.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy, sól, jajko, mleko, zaczyn z drożdży, roztopione masło i wyrabiamy ciasto około 7 minut. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około godzinę.
Przygotowujemy masę serową. Sery mieszamy razem z ziołami, doprawiamy solą i pieprzem. Suszone pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, podsypaną mąką i wyrabiamy chwilę.
Z gotowego ciasta formujemy prostokąt i wykładamy na niego masę serową. Na to dajemy suszone pomidory. Zwijamy ciasto od dłuższego boku w rulon i kroimy na ok. 4 cm kawałki.
Formę na muffinki smarujemy masłem, wkładamy w formy bułeczki, wierzchem do góry i zostawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia.
Po tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Bułeczki smarujemy roztopionym masłem i pieczemy ok. 25- 30 minut.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/01/A21E5B4D-DFAE-4358-B769-C7BAEC2A029A-682x1024.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2021/01/A774C199-B185-4D43-A0D7-391C6460F81F-1024x682.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz