Podpłomyki czyli szybkie pieczywo

Jeśli nie mamy pieczywa w domu a mamy mieć gości to podpłomyki będą idealnym szybkim pieczywem. To znane u mnie na Podkarpaciu, obok proziaków pieczywo.
Moja babcie robiła je jak miała  ciasto z pierogów  i smażyła je na blasze, na kuchni węglowej. Na to dawała łyżeczkę masła, które zaraz się topiło i była pyszna, ciepła  kanapka

Dobra jest do nich mąka jak na pizzę ale równie dobra będzie taka jak na makaron. Można je piec na rozgrzanej patelni z grubym dnem lub w piekarniku te z patelni będą podobne do tortilli, trochę miękkie a te z piekarnika jak pizza. Jedne i drugie są znakomite.

Składniki:

300 mąki jak na pizzę lub typ 450,

250 ml wrzątku,

1/2 Łyżeczki soli

Wykonanie:

Mąkę  i sól mieszamy. Wlewamy powoli gorącą wodę i mieszamy łyżką żeby nie oparzyć się wrzątkiem. Po chwili wyrabiamy ciasto ręcznie, około 7-10 minut aż będzie sprężyste. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
Następnie dzielimy ciasto na kulki i rozwałkowujemy na desce posypanej mąką, na dość cienko.
W międzyczasie podgrzewamy patelnię lub piekarnik na 250 stopni z funkcję grill z termoobiegiem.

Do piekarnika dajemy blachę aby się nagrzała.

Jeśli pieczemy na patelni to na gorącą patelnię z grubym dnem  ( bez tłuszczu) wykładamy rozwałkowane placki i pieczemy po około 4 minuty z każdej strony aż będą mieć brązowe plamki.

Jeśli w piekarniku, to wykładamy placki na rozgrzaną blache i pieczemy około 3-5 minut, pilnując aby placki się nie spiekły za bardzo.
Podajemy np z rukolą, szpinakiem, jajkami sadzonymi, pomidorkiem, sałatką lub innymi ulubionymi dodatkami.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.