Jeśli nie mamy pieczywa w domu a mamy mieć gości to podpłomyki będą idealnym szybkim pieczywem. To znane u mnie na Podkarpaciu, obok proziaków pieczywo.
Moja babcie robiła je jak miała ciasto z pierogów i smażyła je na blasze, na kuchni węglowej. Na to dawała łyżeczkę masła, które zaraz się topiło i była pyszna, ciepła kanapka
Dobra jest do nich mąka jak na pizzę ale równie dobra będzie taka jak na makaron. Można je piec na rozgrzanej patelni z grubym dnem lub w piekarniku te z patelni będą podobne do tortilli, trochę miękkie a te z piekarnika jak pizza. Jedne i drugie są znakomite.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/08/61332332-4C90-4B5F-A3F8-F60F9C937F4A-682x1024.jpeg)
Składniki:
300 mąki jak na pizzę lub typ 450,
250 ml wrzątku,
1/2 Łyżeczki soli
Wykonanie:
Mąkę i sól mieszamy. Wlewamy powoli gorącą wodę i mieszamy łyżką żeby nie oparzyć się wrzątkiem. Po chwili wyrabiamy ciasto ręcznie, około 7-10 minut aż będzie sprężyste. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 30 minut.
Następnie dzielimy ciasto na kulki i rozwałkowujemy na desce posypanej mąką, na dość cienko.
W międzyczasie podgrzewamy patelnię lub piekarnik na 250 stopni z funkcję grill z termoobiegiem.
Do piekarnika dajemy blachę aby się nagrzała.
Jeśli pieczemy na patelni to na gorącą patelnię z grubym dnem ( bez tłuszczu) wykładamy rozwałkowane placki i pieczemy po około 4 minuty z każdej strony aż będą mieć brązowe plamki.
Jeśli w piekarniku, to wykładamy placki na rozgrzaną blache i pieczemy około 3-5 minut, pilnując aby placki się nie spiekły za bardzo.
Podajemy np z rukolą, szpinakiem, jajkami sadzonymi, pomidorkiem, sałatką lub innymi ulubionymi dodatkami.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/08/249D94B9-CB25-4EFE-9F81-05AB642F3512-1024x682.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/08/051E19D8-AF23-4827-8889-A2CE2924E226-1024x682.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz