Dorsz z bazylią i paluszkami z polenty

 Dzisiejsza  propozycja dania rybnego  jest wyjątkowo smaczna i aromatyczna. Dorsz norweski jest białą i delikatną rybą a podany z bazylią oraz podsmażonymi paluszkami z polenty smakował mojej rodzinie szczególnie. Podałam do niego białe wytrawne, dobrze schłodzone białe wino i mieliśmy  ucztę w najlepszym wydaniu.

Pisałam Wam już, że mam przyjemność uczestniczyć z degustacjach win, organizowanych przez klub 6Win. Takie degustacje odbywają się co czwartek i można dowiedzieć się wiele ciekawych informacji o winach; skąd pochodzą, jak powstają, jak się je przechowuje, z czym,  jakie wina podawać. Na ostatniej degustacji pt ” Kocham wina” próbowałam wiele znakomitych win, zarówno białych jak i czerwonych. Jedno białe wino bardzo mi smakowało i pisząc dzisiaj o daniu z ryby mogę polecić to  wino  do  ryby w takim wydaniu. A mowa tu o Goats do Roan  White. Na stronach klubu 6Win można o nim przeczytać „Atrakcyjny południowoafrykański kupaż, zrobiony na wzór słynnych białych win z Rodanu. Widniejąca na etykiecie ikona kozy, zaczerpnięta ze sztuki starożytnej Mezopotamii, symbolizuje znaczenie balansu zarówno w winie jak i codziennym życiu – kluczowej idei dla Fairview. Kwiatowy viognier, owocowy roussanne i łagodnie kwasowy grenache blanc tworzą idealnie kompleksowe białe „z duszą”.

Dorsz z bazylią i paluszkami z polentyDorsz z bazylią i paluszkami z polenty

Składniki ( 4 porcje):

ok 500g filetu świeżego z dorsza norweskiego

1 kostka czosnkowa, 

Sól, pieprz

sok z 1  cytryny

parę listków świeżej bazylii

1 jajko

2 łyżki mleka

2 płaskie łyżki mąki

Olej rzepakowy do smażenia

Polenta

2 szklanki wody

1  szklanka  kaszy kukurydzianej,

Sól,

2 łyżki masła,

4 łyżki tartego parmezanu,

Oliwa czosnkowa

Wykonanie

Rybę oczyszczamy  ze  skóry i ości (o ile są ), myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie doprawiamy  solą, pieprzem, kostką czosnkową, sokiem z cytryny, pokrojoną drobno bazylią  i odkładamy na co najmniej 1 godzinę w chłodne miejsce.

W między czasie przygotowujemy polentę. W garnku gotujemy wodę z solą i jak zacznie wrzeć  dodajemy kaszę, mieszając energicznie trzepaczką aby kasza dobrze się rozpuściła. Zmniejszamy ogień i  gotujemy na minimalnym ogniu bez przykrycia przez 10-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy masło, starty ser i całość dokładnie mieszamy. Naczynie płaskie smarujemy masłem i przekładamy do niego polentę, wygładzamy wierzch łyżką i odstawiamy do stężenia. Po  godzinie  masa powinna być dobrze zastygnięta i zwarta  więc kroimy ją na prostokąty, które smarujemy z obu stron oliwą czosnkową i smażymy na patelni zwykłej lub grillowej aż skórka zrobi się chrupiąca. Jeśli nie mamy oliwy czosnkowej to godzinę wcześniej odlewamy trochę oliwy do miseczki, kroimy czosnek na kawałki i wkładamy do oliwy aby nabrała aromatu.

Przygotowujemy panierkę. W misce wybijamy 1 całe jajko, dodajemy 2 łyżki mleka, 2 płaskie łyżki mąki, doprawiamy solą, pieprzem i roztrzepujemy na jednolita masę. Na patelnię  wlewamy olej rzepakowy, rybę maczamy z dwóch stron w panierce i smażymy 3 minuty z każdej strony.  Kropimy całość  sokiem z cytryny i podajemy.

Usmażona polentą kroimy na kształt paluszków i podajemy z rybą i np. białym wytrawnym winem.

Dorsz z bazylią i paluszkami z polenty

Dorsz z bazylią i paluszkami z polenty

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. podoba mi się pomysł z paluszkami z polenty (której nigdy nie robiłam) 🙂

  2. kuchnia_breni
    20 lutego
    Odpowiedz

    Ja też robiłam ją pierwszy raz i ten sposób bardzo nam się spodobał 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.