Dorsz z chrupiącym makaronem ryżowym

Ostatnio zaczęłam eksperymentować z różnymi dodatkami do mięsa i ryb aby znaleźć zamienniki dla ziemniaków. Dobrym pomysłem i daniem okazała się polenta, którą można robić na różne sposoby. Dzisiejszy chrupiący makron jest następną propozycją, zamiennikiem dla ziemniaków. Polecam wypróbujcie bo efekt smakowy/kulinarny jest ciekawy. Połączenie makronu ryżowego z czosnkiem, cebulką i papryczką chilli ale w wersji chrupiącej uważam za udany mix.

Dorsz z chrupiącym makaronem ryżowym

 

Składniki ( 4 porcje):

ok 500g filetu świeżego z dorsza norweskiego

1 kostka czosnkowa, 

Sól, pieprz

sok z 1  cytryny

1 jajko

2 łyżki mleka

2 płaskie łyżki mąki

Olej rzepakowy do smażenia

Chrupiący makaron ryżowy:

2 szklanki wody

1 opakowanie makaronu ryżowego

Sól, pieprz,

1 papryczka chilli

1 jajko,

2 ząbki czosnku,

Szczypior zielony

Wykonanie

Rybę oczyszczamy  ze  skóry i ości, myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki. Następnie doprawiamy  solą, pieprzem, kostką czosnkową, sokiem z cytryny, i odkładamy na co najmniej 1 godzinę w chłodne miejsce.

W między czasie przygotowujemy chrupiący makron. W garnku gotujemy wodę i jak zacznie wrzeć  wyłączamy,  dodajemy makaron ryżowy i trzymamy pod przykryciem 3 minuty (bez gotowania). Następnie makaron odcedzamy, przekładamy do miski i dodajemy jajko, sól, pieprz, wyciśnięty czosnek, pokrojony drobno szczypior, pokrojoną papryczkę chilli; całość dobrze mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i na gorący tłuszcz wykładamy łyżką masę z makaronu. Smażymy z dwóch stron na rumiany kolor.

Przygotowujemy panierkę do ryby. W misce wybijamy 1 całe jajko, dodajemy 2 łyżki mleka, 2 płaskie łyżki mąki, doprawiamy solą, pieprzem i roztrzepujemy na jednolita masę. Na patelnię  wlewamy olej rzepakowy, rybę maczamy z dwóch stron w panierce i smażymy 3 minuty z każdej strony.  Kropimy całość  sokiem z cytryny i podajemy razem z chrupiącym makronem. Smacznego

Dorsz z chrupiącym makaronem ryżowym

Dorsz z chrupiącym makaronem ryżowym

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. 28 lutego
    Odpowiedz

    Moja rodzinka bardzo lubi makaron ryżowy, myślę, że tak podany zachwyciłby ich podniebienia 🙂 tym bardziej, że jest również rybka, a dorsza bardzo lubimy 🙂

  2. kokilka
    2 marca
    Odpowiedz

    Ostatnio zwracam dużą uwagę na kwasy omega-3 w mojej diecie – to danie to coś dla mnie 🙂 i dorsz i olej rzepakowy są bogate w omega-3 🙂 No i jak to pyyyysznie wygląda!

  3. kuchnia_breni
    6 marca
    Odpowiedz

    Ja też zwracam uwagę na takie rzeczy 🙂
    Polecam i pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.