Tarta brokułowo-kurkowa

Dzisiaj kolejna propozycja na tartę z warzywami; brokuły i  kurki czyli wszystko co przypomina lato. Takie tarty przygotowuję najczęściej dla moich gości bo można je podać w wersji na zimno lub też na ciepło i zawsze się sprawdzają. Tym razem wyciągnęłam z zamrażarki brokuł i kurki i wprowadziłam gości w klimaty słońca i zapachów lata.

Tarta brokułowo-kurkowa

 

Przepis na ciasto ( duża forma na tartę):

2 żółtka,

Szczypta soli,

1 szklanka mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

trochę cieplej wody

Farsz:

1 brokuł,

1 małe  opakowanie śmietany 12% lub gęstego jogurtu,

1 jajko,

Pół opakowania sera feta,

Sól, pieprz,

4 ząbki czosnku

20 dag kurek ( mrożonych),

 1 cebula,

10 dag sera mozarella,

1 łyżka masła,

tymianek

Wykonanie

Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać masło (schłodzone), żółtka, sól i nożem siekać wszystkie składniki . Wlać trochę ciepłej wody – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na 1/2 godz. do lodówki.

W czasie jak ciasto się chłodzi przygotowujemy farsz. Brokuł gotujemy około 4 min, odcedzamy.  Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, kurki i dusimy  około 10 minut. Na koniec dodajemy pokrojony na mniejsze kawałki brokuł, sól, pieprz, tymienek  i delikatnie mieszamy. Tak przygotowany farsz studzimy. Do miski wlewamy śmietanę, 1 jajko, wyciśnięty czosnek, sól, pieprz.  Wykładamy na ciasto farsz brokułowo – kurkowy, dokładamy na to rozkruszony ser feta, następnie polewamy  całość mieszanką śmietanowo-jajeczną i na koniec posypujemy serem mozarella.

 Pieczemy w 200 stopniach ok. 30min (aż góra zetnie się i odrobinkę przyrumieni). Najlepsza jest ciepła.

Tarta brokułowo-kurkowa

Tarta brokułowo-kurkowa

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Luty 27
    Odpowiedz

    Tarta wygląda zachęcająco – kolarami lata i ciepłych dni. Bardzo fajne połącznie smakowe.

  2. kuchnia_breni
    Luty 28
    Odpowiedz

    Taka też była 🙂 dziękuję

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.