Tarta z cukinią i kurkami

Po świąteczno-sylwestrowym obżarstwie zdecydowanie mam dość ciężkiego jedzenia, mięs i innych dań. Dlatego z chęcią wyciągnęłam z zamrażalnika kurki, kupiłam cukinię i przyrządziłam tartę, która bardzo smakowała nam latem. Jest to miła odskocznia od pierogów, kapusty i innych typowo zimowych potraw i z pewnością zapachnie nam na chwilę letnim klimatem.

Tarta z cukinią i kurkami

Składniki na ciasto :

1 żółtko,

2 szklanki mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

Szczypta soli,

trochę ciepłej wody

Farsz:

1 mała cukinia,

20 dag kurek,

 1 cebula,

20 dag sera mozarella,

1 łyżka masła,

Pół opakowania sera feta,

Sól, pieprz,

1/2 pęczka koperku 

Tarta z cukinią i kurkami

Wykonanie:

Do jednego naczynia wsypać mąkę, dodać schłodzone masło, żółtko, sól i nożem siekać wszystkie składniki . Wlać trochę ciepłej wody – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiać dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawić na 1/2 godz. do lodówki.

Cukinię i cebulę kroimy w kostkę. Kurki myjemy i czyścimy.  Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę, kurki i cukinię. Całość podsmażamy  około 10 minut. Na koniec dodajemy pokrojony koperek i jeszcze chwilę dusimy. Tak przygotowany farsz studzimy.

Ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty. Wystudzony farsz wykładamy na ciasto, na to dajemy pokruszony w drobne części ser feta i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni piekarniku około 20 minut. Po tym czasie posypujemy tarte startym serem mozarella i jeszcze pieczemy około 10 minut aż ser się przyrumieni.

Tarta z cukinią i kurkami

Tarta z cukinią i kurkami

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 3

  1. Styczeń 2
    Odpowiedz

    Uwielbiam cukinie więc i to pokochałam !! 🙂

    Zapraszam do mnie 🙂

  2. Styczeń 2
    Odpowiedz

    tam gdzie kurki, tam i świetny smak. Te grzyby potrafią zdziałać cuda! myślę, że spodobałaby ci się nasza nowa akcja
    Gotuj sezonowo!
    durszlak.pl/akcje-kulinarne/gotuj-sezonowo

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.