Tarta ze szpinakiem i cukinią

Tarta to jest to co lubimy w każdym wydaniu; zarówno na słodko jak też  wytrawną. Do takiej tarty możemy dawać i łączyć różne ulubione składniki. Dzisiaj proponuję tartę ze szpinakiem i cukinią. Jest szybka i łatwa do przygotowania a smakuje wybornie.

Przepis na ciasto :

2 żółtka,

Szczypta soli,

1i 1/2  szklanki  mąki pszennej,

1/2 kostki masła,

trochę ciepłej wody

Farsz:

30 dag szpinaku

1 mała  cukinia,

1 małe opakowanie śmietany 12%,

1 jajko,

Pół dużego lub 1 małe opakowanie  sera typu feta

Sól, pieprz, gałka muszkatałowa,

2 ząbki czosnku

1 cebula,

1 papryczka chilli

Ser mozarella

Wykonanie:

Do miski  przesiewamy mąkę, dodajemy masło ( schłodzone), żółtka, sól i siekamy wszystkie składniki. Następnie wlewamy trochę ciepłej wody – 1 lub 2 łyżki  – w zależności jaka jest konsystencja ciasta i wyrabiamy  dalej ręcznie. Po wyrobieniu wstawiamy na ½  godz. do lodówki.

Gotowe ciasto  wałkujemy i wykładamy nim formę tarty wysmarowaną tłuszczem ( ja smaruję olejem). Szpinak myjemy i odcedzamy; na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w plasterki czosnek, pokrojoną w kostkę cebulę, szpinak, sól, pieprz  i dusimy około 5 minut. Odstawiamy szpinak aby przestygł. Cukinię kroimy na plasterki ( średniej grubości). Do miski wlewamy śmietanę, 1 jajko, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatałowej i dokładnie mieszamy. Na ciasto wykładamy wystudzony szpinak,  na to dajemy pokruszony ser feta i polewamy śmietaną. Następnie wykładamy plasterki cukinii i pokrojoną drobno chilli.

Pieczemy w temperaturze 200 stopni C ok. 25 min. Następnie dodajemy starty ser mozarella i zapiekamy jeszcze 5-7 minut. Najlepsza jest ciepła,  ale zimna równie pyszna.

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. basiuunia
    20 grudnia
    Odpowiedz

    Tarta wygląda bardzo smacznie i zachęcająco 🙂 Na jaką wielkość formy jest przepis?

    • Brenia
      20 grudnia
      Odpowiedz

      Witam,
      tak, tarta jest bardzo smaczna a przepis jest na formę do tarty o średnicy 23 cm. Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!!

  2. gossia
    27 stycznia
    Odpowiedz

    Witam,
    wygląda pięknie! a czy można dodać serek mascarpone do śmietany ? albo jogurt zamiast śmietany, żeby było „lżejsze”?
    pozdrawiam!!

  3. Brenia
    27 stycznia
    Odpowiedz

    Tak, można dodać jogurt to będzie lżejsze. Pozdrawiam !!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.