Ciasto jogurtowe z brzoskwiniami

Gdybyście potrzebowali przygotować szybko ciasto na niedzielne popołudnie, to z pewnością poleciłabym Wam właśnie to. Całość przygotowania trwa kilkanaście minut, a efekt jest przepyszny. W dodatku w jesienny dzień, gdy pogoda nie zawsze dopisuje, wnosi nieco słońca do domu – ma taki piękny słoneczny kolor. To zapewne efekt dobrych, wiejskich jajek, których do niego użyłam, ale także pysznych świeżych brzoskwiń. Oczywiście, poza sezonem na nie, można spokojnie użyć brzoskwiń z puszki. Samo ciasto jest lekkie, mokre i puszyste, wypróbujcie koniecznie.

brzoskwinie-006

brzoskwinie-005

 

Składniki (forma na tort ):

4 jajka,

¾  szklanki cukru,

1 cukier waniliowy,

1/2 szklanki jogurtu naturalnego,

1/3 szklanki oleju rzepakowego,

2 ½  szklanki mąki,

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,

Brzoskwinie

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do  185 stopni.

Brzoskwinie myjemy, drylujemy z pestek i  kroimy na mniejsze kawałki.

Do miski wbijamy jajka, mieszamy energicznie widelcem, następnie dodajemy po kolei cukier, cukier waniliowy, jogurt, olej, mąkę i proszek do pieczenia mieszając wszystkie składniki widelcem, aż do połączenia i powstania jednolitej masy.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Na wierzch układamy bogato owoce i pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku przez 40-45 min.

Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

 brzoskwinie-003 brzoskwinie-024

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.