Brownie z kremem dyniowym

Jeśli macie w domu miłośników czekolady, to najlepszym deserem dla nich zdecydowanie będzie brownie. Na pomysł zestawienia go z kremem dyniowym wpadła moja córka – w końcu jesień to sezon na dynię, a u mnie w domu jest jej zazwyczaj sporo, świeżej, mrożonej lub purée.

Mocno czekoladowe ciasto jest też najlepsze na jesienną chandrę – zapewniam, że wywoła uśmiech na chwilę u każdego. Dlatego nie ma co czekać, do roboty!

czeko-079

Składniki:

200g gorzkiej czekolady

200g masła

180g cukru

3 jajka

120g mąki

200g serka mascarpone

3 łyżki cukru pudru

3/4 szklanki purée z dyni

śmietanka kremówka 30/36%

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Blachę o wymiarach ok. 20x25cm smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia.

Czekoladę roztapiamy z masłem i odstawiamy do ostygnięcia. Jajka ubijamy z cukrem na gęstą pianę przez ok. 10 minut. Do ubitych jajek dodajemy roztopioną ostygniętą czekoladę i delikatnie mieszamy do połączenia się składników. Następnie dodajemy przesianą mąkę i również delikatnie mieszamy całość aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem i pieczemy 25 min.

W międzyczasie przygotowujemy krem dyniowy: śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, następnie dodajemy serek mascarpone, ubijamy. Na koniec dodajemy po łyżce purée dyniowego i mieszamy delikatnie łyżką. Na ostudzone ciasto czekoladowe wykładamy krem dyniowy. Możemy dodatkowo udekorować kleksami samego purée. Smacznego!

czeko-054 czeko-075

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. Listopad 17
    Odpowiedz

    Rewelacyjny pomysł, wygląda pysznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.