Chłodnik z pomarańczowych buraczków z papryczką chilli

Do zrobienia takiego chłodnika zainspirowały nie buraczki, które zobaczyłam w Gospodarstwie Majlertów a które zupełnie nie przypominały buraczków. Były raczej podobne do marchewki, pomarańczowe z małymi główkami.

Przez chwilę zastanawiałam się jaki barszcz z nich wyjdzie ale upał spowodował, że postanowiłam zrobić z nich chłodnik.

Po ugotowaniu wywar był jasno pomarańczowy i bynajmniej nie przypominał znanych nam buraczków. Ale smak buraczka był wyczuwalny. Pomyślałam również, że chłodnik w takim kolorze ( trochę jak zupa curry)musi być pikantny ale z dodatkiem świeżych ogórków. Nie dodawałam żadnej zieleniny typu koperek lub szczypior bo moje dzieci nie lubią takich dodatków.

Muszę powiedzieć, że chłodnik był przepyszny. Mocno schłodzony i lekko pikantny smakował nam wybornie.

DSC_0047

Składniki dla 4 osób

1 porcja buraczków pomarańczowych,

4 ogórki gruntowe,

1 duże opakowanie jogurtu naturalnego,

1 duże opakowania maślanki

2 ząbki czosnku

sól i pieprz,

papryczka chilli

Przygotowanie

Buraczki myjemy dokładnie i ścieramy na dużej tarce, zalewamy wodą ( około litr wody) i gotujemy razem ok 20 min. Odstawiamy aż ostygnie.

Ogórki myjemy, obieramy i również ścieramy na dużej tarce.

Do garnka dajemy starte buraczki z wywarem, maślankę, jogurt, starte ogórki, wyciśnięty czosnek i mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na koniec dajemy pokrojoną w małe plasterki papryczkę chilli

Wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny – do schłodzenia.

DSC_0049-001 DSC_0045

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.