Zupa krem z buraków

Burak to takie warzywo, które mocno kojarzy się nam z kuchnią polską. Moje dzieci mają swoje ulubione zupy i jedną z nich jest barszcz w różnej wersji: zabielany, czysty czerwony, z warzywami i fasolą .

Ostatnio  postanowiłam zrobić eksperyment – taka kuchnia fusion – i przygotować z buraków krem.  Taka mała odskocznia od tradycyjnego barszczu. Eksperyment się powiódł bo krem smakował wyśmienicie, był gęsty, lekko pikantny, miał piękny buraczany kolor ( to zasługa soku z cytryny)  i pachniał tymiankiem ….pycha.

Wiem, że niektórzy pieką buraczki do kremu ale ja poszłam na łatwiznę i po prostu je zgotowałam razem z innymi warzywami. Do tego dodałam gęstą, kwaśną śmietanę i prażone pestki słonecznika i było pysznie. Jeśli lubicie ser kozi to do takiego kremu będzie również wyśmienity.

IMAG2257

Składniki

Pęczek buraków – 5/6 średniej wielkości,

2 ziemniaki średniej wielkości

Warzywa do wywaru:

1 litr wody

1 marchew, pietruszka, cebula mała , ząbek czosnku,

Sok z dwóch  cytryn ,

Gęsta kwaśna śmietana,

Ziarna słonecznika,

Szczypta suszonej papryczki chilli,

Sól, pieprz, tymianek suszony

Wykonanie

Buraki obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Ziemniaki  również obieramy i kroimy na kawałki. Warzywa myjemy i   obieramy. Do garnka wlewamy wodę dodajemy  warzywa, buraki, ziemniaki, sok z 1 cytryny, sól i zagotowujemy. Gotujemy około 20 minut pod przykryciem. Następnie wyjmujemy marchew, pietruszkę cebulę. Pozostałe składniki  miksujemy na gęstą masę, doprawiamy solą, pieprzem, papryczką chilli, tymiankiem, sokiem z cytryny i krótko zagotowujemy. Na patelni prażymy ziarna słonecznika. Gotową zupę przekładamy do miseczek, dajemy po łyżce śmietany i posypujemy prażonymi ziarnami słonecznika.

 IMAG2265 IMAG2271

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 4

  1. Kwiecień 14
    Odpowiedz

    Ciekawe, właśnie robię :). Zobaczymy co na to rodzina. Dzięki za inspirację.

  2. Brenia
    Kwiecień 14
    Odpowiedz

    ooo, czy smakowało rodzinie ? proszę dać znać 🙂

  3. Justyna
    Luty 5
    Odpowiedz

    Zupa przepyszna, robię bardzo często.

  4. Brenia
    Luty 6
    Odpowiedz

    🙂 dziękuję i pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.