Zupa krem grzybowy

Ostatnie mrożone leśne grzyby w mojej kuchni tego roku. Nie mogłam się oprzeć by nie przygotować z nich jednej z moich ulubionych zup o wspaniałym smaku, aromacie i kremowej konsystencji. Zupa jest bardzo syta i smakuje wybornie. Aromat grzybów roznosił się po całym domu co wprawiło wszystkich w letni klimat.

Bardzo prosta do przygotowania !

DSC_0153

Składniki:

30 dag mrożonych grzybów leśnych np. borowików, podgrzybków

1 cebula

1 ząbek czosnku

4 szt ziemniaków

porcja włoszczyzny

ziele angielskie

liść laurowy

pieprz

sól

2 łyżki masła

100 ml śmietany

Wykonanie:

Włoszczyznę i ziemniaki obieramy, wrzucamy do garnka, dodajemy przyprawy, zalewamy wodą (ok 2 litry) i gotujemy wywar warzywny ok 30 min.

W tym czasie cebule kroimy w kostkę i szklimy na maśle dodając do niej czosnek przeciśnięty przez praskę i pokrojone w kawałki grzyby.

Do wywaru dodajemy grzyby z cebulą i gotujemy wszystko ok 10 min.

Wyławiamy z zupy ziele angielskie i liść laurowy. Natomiast całość miksujemy na gładki krem  i zabielamy śmietaną. Podajemy z groszkiem ptysiowym, prażonymi pestkami z dyni lub prażonymi płatkami z migdałów.

 DSC_0155

DSC_0173

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. Pyszne. Już niedługo zaczną się świeże grzyby i będzie można nie tylko zupę zrobić ale i zapasy poczynić.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.