Zupa grzybowa

Zupa grzybowa to klasyka zup. Niektórzy nie wyobrażają sobie  Świąt Bożego Narodzenia bez niej. W moim rodzinnym domu z kolei obowiązkowo musiał być  barszcz czysty z uszkami grzybowymi.

Każdy ma zapewne swój przepis na grzybową ale może spodoba się Wam moja propozycja. Dla mnie zupa grzybowa to przede wszystkim smak i dużo grzybów. Robię ją na wywarze z warzyw ale obowiązkowo dodaję wodę z moczenia grzybów. No i koniecznie makaron łazanki .

Zupa grzybowa

Składniki

Wywar  z warzyw

2 litry wody,

2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek pora

5 dag suszonych grzybów ( prawdziwki, podgrzybki),

1 małe opakowanie śmietanki 18%,

½ opakowania makaronu łazanki,

Sól, pieprz, przyprawa maggi

Wykonanie

Grzyby suszone płuczemy dwa razy w zimnej wodzie, następnie zalewamy gorącą wodą  i moczymy ½ godz. W tym czasie przygotowujemy wywar z warzyw – w dużym garnku gotujemy warzywa około20 minut. Następnie wyjmujemy warzywa, dodajemy pokrojone w paski grzyby, dolewamy wodę z moczenia grzybów i gotujemy 20 minut. Makaron gotujemy w innym garnku, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jak  już ugotują się grzyby dodajemy śmietanę i zagotowujemy; dodajemy ugotowany makaron, doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą maggi.

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.