Zupa borowikowa świąteczna

Zupa borowikowa może być ciekawą alternatywą na stół wigilijny lub na świąteczny obiad.

Składniki

1 1/2 litra bulionu warzywnego,

1 marchewka,

1 cebula,

30 g suszonych borowików,

100 ml śmietanki 18%,

½ opakowania makaronu łazanki,

Sól, pieprz,

3 ziarenka ziela angielskiego,

2 listki laurowe,

Łyżka masła

Wykonanie

Borowiki  suszone płuczemy w zimnej wodzie, następnie zalewamy zimną wodą  i moczymy całą noc lub parę godz. W tym czasie przygotowujemy wywar z warzyw – w dużym garnku gotujemy warzywa ( marchew, pietruszka, seler, por) około 20 minut. Wyjmujemy warzywa i możemy z warzyw zrobić sałatkę jarzynową.
Marchewkę kroimy w plasterki. Cebulę w kostkę.
Wymoczone borowiki wyjmujemy i kroimy w paski – nie wylewamy wody z grzybów.

W garnku smażymy na maśle cebulę, marchew, grzyby – około 4 minut. Wlewamy wywar, wodę z moczenia grzybów, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie  i gotujemy około 20 minut. Po tym czasie dodajemy śmietanę, mieszamy, dodajemy natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron gotujemy w innym garnku, zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Podajemy zupę z łazankami.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.