Domowy zakwas buraczany do świątecznego barszczu

Dzisiaj mam dla was prosty przepis na domowy zakwas z buraków,  niezbędny składnik pysznego, prawdziwego wigilijnego barszczu czerwonego. Wystarczy go “nastawić” na parę dni  przed Wigilią a czysty barszcz wigilijny będzie mieć smak i kolor prawdziwego barszczu. Jeśli zrobicie raz barszcz czerwony na naturalnym zakwasie, zapewniam, że nigdy nie powrócicie do gotowych półproduktów.

Domowy zakwas buraczany do świątecznego barszczu

Składniki ( na 1,5 -2l kwasu):

2kg  buraków czerwonych

6 ząbków czosnku

kromka chleba razowego – przygotowanego na naturalnym zakwasie (bez dodatku drożdży)

przegotowana ciepła woda – około 2  litrów

1,5  łyżki soli

6 liści laurowych,

garstka ziela angielskiego

Wykonanie:

Surowe buraki czerwone dokładnie myjemy, obieramy i kroimy na małe kawałki; wkładamy do czystego słoika, co jakiś czas przekładając ząbkami czosnku, liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą z dodatkiem soli – tak by pokryła buraki. Na koniec, po zalaniu wodą dodajemy  1 kromkę chleba razowego na zakwasie  – ja owijam w nową gazę wtedy mam pewność, że chleb się nie rozpuści.
Tak przygotowany słój przykrywamy gazą lub folią , odkładamy  w ciepłe miejsce na kilka dni.

Po kilku dniach wyjmujemy chleb z zakwasu a gdy zobaczymy, że na wierzchu jest piana to należy ją najpierw usunąć, a następnie klarowny, rubinowoczerwony, pachnący czosnkiem i ziołami kwas buraczany zlać do zakręcanych butelek. Można go przechowywać w lodówce nawet kilka tygodni.

Domowy zakwas buraczany do świątecznego barszczu

Domowy zakwas buraczany do świątecznego barszczu

Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Grzegorz
    Grudzień 2
    Odpowiedz

    Witam,
    A ile to jest kilka dni? Pytam bo nigdy nie robiłem zakwasu i chciałbym spróbować

    Pozdrawiam

  2. Brenia
    Grudzień 3
    Odpowiedz

    tak około 10 dni . Po tym czasie trzeba sprawdzić czy jest już ukiszony … jeśli tak to odcedzamy i przelewamy do butelek. Pozdrawiam !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.