Zupa z pieczonej papryki i dyni

Lubicie dynię i pieczoną paprykę?? Dzisiaj mam pyszną zupę z pieczonej papryki i dyni. Jest w tej zupie wszystko co lubię: pieczona papryka, purre z dyni, warzywa itd….

Kremy są rewelacyjnym pomysłem na zupę. Specjalna nagroda należy się temu, kto wymyślił takie zupy. Są gęste, sycące, rozgrzewają  i smakują wybornie z różnymi dodatkami.

Dynie z gospodarstwa Państwa Majlertów, w postaci purre zostały zamrożone, więc teraz jak znalazł mam zapas do zup, ciast i innych dań. Zachęcam do mrożenia sezonowych warzyw i owoców bo w zimie są dobre i można z nich robić rewelacyjne dania na obiad, kolację….

Zupa z pieczonej papryki i dyni

Składniki:

3 papryki

purre z 1 kg dyni

1,5 litra bulionu warzywnego

2 ząbki czosnku

1 duża cebula

1 papryczka chili

łyżka koncentratu pomidorowego

oliwa z oliwek

sól, pieprz

do podania: prażone pestki dyni, ser feta lub gorgonzola

Wykonanie:

Przygotowanie zupy należy zacząć od upieczenia papryk. Papryki kroimy  wzdłuż na pół, wydrążamy gniazda nasienne,  układamy  na blaszce wraz z czosnkiem i zapiekamy przez około 50 min w temperaturze 200 stopni.

Po wyjęciu papryk z piekarnika, należy przykryć je ściereczką z tkaniny na około 15 min. Po takim zabiegu skóra z papryk powinna z łatwością odchodzić. Zdejmujemy skórkę z papryki.

Zagotować bulion. Cebulę  pokrojoną w piórka dusimy na oliwie z oliwek wraz z posiekaną papryczką chili i dodajemy do bulionu. Następnie dodajemy  obrane ze skórki papryki, purre z dyni oraz czosnek. Wszystko miksujemy za pomocą blendera. Doprawiamy  do smaku solą, pieprzem.

Zupę można podać  z grzankami, serem gorgonzola lub prażonymi pestkami dyni.

Zupa z pieczonej papryki i dyni

Zupa z pieczonej papryki i dyni

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.