Zupa krem z kalafiora i pora

Kremowa, pyszna zupa z kalafiora i pora. Zrobiłam ją bez śmietany i ziemniaków bo kalafior  dość dobrze zagęszcza zupę i nie ma potrzeby dodawać nic więcej. Dla dodania wyrazistości zupie, dodałam grzanki z czosnkiem, z domowego pieczywa i papryczkę chilli. Zupa była wyjątkowa. Zachęcam do zrobienia.

DSC_0352

Składniki:

1duży  por,

1 kalafior,

1 cebula

duży ząbek czosnku

1l  bulionu warzywnego lub jak ktoś woli mięsnego,

sól i pieprz

oliwa z oliwek

parę kromek chleba żytniego,

1 papryczka chilli

 Wykonanie:

Por, ząbek czosnku i cebulę pokroić i podsmażyć na maśle lub oliwie. Kalafior umyć, podzielić na mniejsze części i dodać do cebuli i pora – poddusić razem około 5 minut, mieszając cały czas. Podsmażyć  wszystko chwile i dodać gorący bulion. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Następnie doprawić solą, pieprzem i zmiksować. Jeśli jest dla Was za gęsta należy dodać trochę bulionu.

Kromeczki chleba pokroić na małe kwadraty. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać chleb, następnie wyciśnięty ząbek czosnku i chwilę ( około 4 -6 minut ) podsmażyć na średnim ogniu. Papryczkę chilli wyczyścić z pestek i pokroić w plasterki.

Podawać zupę z grzankami i papryczką chilli.

 DSC_0363 DSC_0368

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.