Gdybyście potrzebowali przygotować szybko ciasto na niedzielne popołudnie, to z pewnością poleciłabym Wam właśnie to. Całość przygotowania trwa kilkanaście minut, a efekt jest przepyszny. W dodatku w jesienny dzień, gdy pogoda nie zawsze dopisuje, wnosi nieco słońca do domu – ma taki piękny słoneczny kolor. To zapewne efekt dobrych, wiejskich jajek, których do niego użyłam, ale także pysznych świeżych brzoskwiń. Oczywiście, poza sezonem na nie, można spokojnie użyć brzoskwiń z puszki. Samo ciasto jest lekkie, mokre i puszyste, wypróbujcie koniecznie.
Składniki (forma na tort ):
4 jajka,
¾ szklanki cukru,
1 cukier waniliowy,
1/2 szklanki jogurtu naturalnego,
1/3 szklanki oleju rzepakowego,
2 ½ szklanki mąki,
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
Brzoskwinie
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 185 stopni.
Brzoskwinie myjemy, drylujemy z pestek i kroimy na mniejsze kawałki.
Do miski wbijamy jajka, mieszamy energicznie widelcem, następnie dodajemy po kolei cukier, cukier waniliowy, jogurt, olej, mąkę i proszek do pieczenia mieszając wszystkie składniki widelcem, aż do połączenia i powstania jednolitej masy.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Na wierzch układamy bogato owoce i pieczemy ciasto w nagrzanym piekarniku przez 40-45 min.
Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz