Dzisiaj przychodzę z ciasteczkami maślanymi z dodatkiem wanilii i kwiatów.
Jest sporo kwiatów jadalnych, które można używać do sałatek, ciast i ciasteczek. Są to bzy, stokrotki, bratki, fiołki, chabry, płatki róż, lawenda. Można też dodać zioła, u mnie był tymianek i rozmaryn. Kwiaty były nie tylko cudnym dodatkiem ale też dodały aromatu ciasteczkom.
Składniki
300g mąki pszennej,
170 g zimnego masła
80 g cukru trzcinowego,
1 żółtko,
1 całe jajko,
Łyżeczka soli,
Ziarenka z jednej laski wanilii
Jadalne kwiaty, u mnie bratki, bez, stokrotki, zioła
Wykonanie
Do misy gdzie będziemy mieszać ciasto dajemy przesianą mąkę, cukier, żółtko, jajko, masło pokrojone w drobne kawałki, sól, ziarenka wanilii lub łyżka ekstraktu z wanilii. Wyrabiamy ciasto na niskich obrotach do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Gotowe ciasto zawijamy w folię i dajemy na pół godz. do lodówki.
Kwiatki płuczemy i suszymy.
Na papierze do pieczenia dajemy połowę ciasta, przykrywamy drugim kawałkiem papieru i wałkujemy do grubości około 1 cm. Następnie wykrawamy koła, dajemy na nie kwiatki, zioła, ponownie przykrywamy papierem i delikatnie wałkujemy.
Piekarnik wcześniej nagrzewamy do 180 stopni.
Ciasteczka z kwiatami przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 10-15 minut. Wyjmujemy i zostawiamy chwilę do wystygnięcia.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz