Babeczki z kruchego ciasta maślanego są doskonałe z kremem i owocami. Może być krem na bazie mascarpone, z bitą śmietaną lub tak jak u mnie z budyniem/kremem patissierie. Jest to przepyszny krem nazywamy czasami wzbogaconym budyniem. Do tego dałam marakuję, która jest lekko kwaskowata więc bardzo orzeźwiła babeczki i truskawki.
Myślę, że sezonowe owoce dopiero przed nami więc takie babeczki będą idealnym deserem do letniej kawy.
Składniki na ciasto do babeczek – 8 sztuk:
220 g mąki pszennej,
2 żółtka ,
3 łyżki cukru pudru,
130 g masła,
Szczypta soli
Krem:
500 ml mleka,
4 żółtka,
2 łyżki mąki pszennej,
5 łyżek cukru,
Ziarenka w wydrążonej laski wanilii,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
Truskawki,
2 marakuje
Wykonanie
Ciasto na babeczki.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Foremki na babeczki u mnie były ringi (pierścienie) smarujemy masłem. Wykładamy ciasto do foremek , nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku około 20 minut aż będą rumiane.
W między czasie przygotowujemy krem. Do większego garnka wlewamy 2/3 mleka, dajemy ziarenka wanilii i gotujemy.
W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. W tym samym czasie w misce ubijamy żółtka z cukrem, na koniec dodajemy do ubitych mleko (z wymieszaną mąką) i mieszamy dokładnie aby składniki dobrze się połączyły.
Masę dodajemy do gotującego się mleka i jak zacznie bulgotać zmniejszamy ogień i gotujemy( 4 minuty) , cały czas mieszając aby krem się nie przepalił. Przykrywamy garnek z kremem i odkładamy w chłodne miejsce aby dobrze się wystudził.
Wystudzony krem nakładamy na babeczki, dodajemy marakuję i truskawki.
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz