Babeczki z kremem patissiere i owocami

Babeczki z kruchego ciasta maślanego są doskonałe z kremem i owocami. Może być krem na bazie mascarpone, z bitą śmietaną lub tak jak u mnie z budyniem/kremem patissierie. Jest to  przepyszny krem nazywamy czasami wzbogaconym budyniem. Do tego dałam marakuję, która jest lekko kwaskowata więc bardzo orzeźwiła babeczki i truskawki. 
Myślę, że sezonowe owoce dopiero przed nami więc takie babeczki będą idealnym deserem do letniej kawy.

Składniki na ciasto do babeczek – 8 sztuk:

220 g  mąki pszennej,

2 żółtka ,

3 łyżki cukru pudru,

130 g masła,

Szczypta soli

Krem:

500 ml  mleka,

4 żółtka,

2 łyżki mąki pszennej,

5 łyżek cukru,

Ziarenka w wydrążonej laski wanilii,

2 łyżki mąki ziemniaczanej,

Truskawki,

2 marakuje
Wykonanie

Ciasto na babeczki.Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Na stolnicy przesiewamy mąkę, dodajemy masło i siekamy. Następnie dodajemy  żółtka i wyrabiamy ciasto. Foremki na babeczki u mnie były ringi (pierścienie)  smarujemy masłem. Wykładamy ciasto do foremek , nakłuwamy widelcem i pieczemy w nagrzanym piekarniku  około 20 minut  aż będą rumiane.

W między czasie przygotowujemy krem.  Do większego garnka wlewamy 2/3 mleka, dajemy ziarenka wanilii  i gotujemy. 
W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę ziemniaczaną i pszenną. W tym samym czasie w misce ubijamy żółtka z cukrem, na koniec dodajemy do ubitych  mleko (z wymieszaną mąką) i mieszamy dokładnie aby składniki dobrze się połączyły. 
Masę dodajemy do gotującego się mleka i jak zacznie bulgotać zmniejszamy ogień  i gotujemy( 4 minuty) , cały czas mieszając aby krem się nie przepalił. Przykrywamy garnek z kremem i odkładamy w chłodne miejsce aby dobrze się wystudził.
Wystudzony krem nakładamy na babeczki, dodajemy marakuję i truskawki. 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.