Eklerki z kremem pistacjowym

Witajcie w nowym roku. Na dobry początek mam dla was przepis, który wymyśliła moja córka, a który całkiem skradł nasze serca. Jestem wielką fanką pistacjowych deserów, był już sernik pistacjowy, ciasteczka pistacjowe czy włoskie cannoli. Teraz przyszła pora na eklerki z kremem pistacjowym. Jeżeli wy też lubicie pistacje to ten deser przypadnie wam do gustu.

Składniki: (na ok. 15 eklerków)

Ciasto:

125 g masła

1 szklanka wody

1 szklanka mąki

5 jajek

Krem pistacjowy:

200 ml śmietanki kremówki 30%

150g mascarpone

50g kremu pistacjowego lub pasty pistacjowej (gotowej lub można zrobić samemu)

2 łyżki cukru pudru

Do dekoracji: pistacje, roztopiona biała czekolada

Wykonanie:

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Przygotowujemy ciasto na eklerki. W garnku podgrzewamy wodę z masłem, aż masło się rozpuści i woda zacznie wrzeć. Dodajemy mąkę i ucieramy na gładką masę, która będzie odchodziła od ścianek garnka. Następnie studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy po jednym jajku i mieszamy łyżką lub mikserem na niskich obrotach. Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i wyciskamy podłużne kształty.

Jeżeli nie macie rękawa można go zrobić z papieru do pieczenia lub łyżką wykładać ciasto na blachę.

Blachę z eklerkami wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 25 min, aż się zarumienią. Gotowe eklerki wykładamy na kratkę i studzimy.

Przygotowujemy krem. Śmietankę ubijamy, następnie dodajemy mascarpone i pastę pistacjową. Na koniec dodajemy cukier puder i jeszcze chwilę ubijamy, aż krem będzie sztywny.

Wystudzone eklerki przekrajamy na pół, krem pistacjowy przekładamy do rękawa i nakładamy do każdego eklerka. Białą czekoladę roztapiamy z odrobiną śmietanki kremówki i przestudzoną polewamy eklerki. Po wierzchu posypujemy pokruszonymi pistacjami.

Jeżeli nie macie gotowej pasty pistacjowej możecie przygotować ją samodzielnie: w blenderze umieszczamy pistacje, odrobinę oliwy i 2 łyżki serka mascarpone i miksujemy na gładką pastę.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.