Cannoli z Sycylii


Cannoli to doskonałe ciasteczka, rodem z Sycylii. Ciasto jest trochę tak jak na nasze faworki bo smaży się je na rozgrzanym tłuszczu. Są chrupiące, z bąbelkami.

Krem jest z odcedzonego sera ricotta i ubitej śmietanki z dodatkiem wanilii lub skórki z cytryny.

8 marca przed nami więc taki deser może być doskonałym deserem do kawy, na Święto Kobiet.

cannoli z sycylii
cannoli z sycylii
cannoli z sycylii

Składniki na ciasto:na 17 sztuk:

 125 g mąki pszennej,

1/2 łyżeczki kakao,

1 żółtko,

20 g masła,

10 g cukru pudru,

Olej rzepakowy do smażenia

Białko roztrzepane,

Wyłuskane orzechy pistacjowe,

Starta gorzka czekolada

Krem:

150 g sera ricotta,

150 ml śmietanki 36 %,

2 łyżki cukru pudru,

Łyżeczka cukru waniliowego,

Wykonanie:

Wszystkie składniki na ciasto, w temperaturze pokojowej, wyrabiamy  około 10 minut – w robocie lub ręcznie w misce. Ciasto będzie dość gęste jak na faworki ale po chwili wyrabiania będzie  elastyczne. Przykrywamy je folią spożywczą i zostawiamy na godzinę aby odpoczęło.

Po tym czasie odwijamy z folii i dzielimy na 2 części. Jedną część będziemy wałkować dość cienko a resztę przykrywamy nadal folią aby nie wyschło. Wałkujemy ciasto na dość cienko, można wspomóc się wałkownicą do makaronu.

Po rozwałkowaniu na cienkie plastry wykrawamy koła o średnicy około 9 cm. Zawijamy je wokół metalowych foremek  ( do rurek) tak aby ciasto lekko na siebie zachodziło. Sklejamy je za pomocą białka, dokładnie aby przy smażeniu nie rozeszły się.

W garnku rozgrzewamy olej i smażymy ciasto razem z metalowymi rurkami w tem.  175 stopni, na brązowy kolor. Wyjmujemy usmażone i zdejmujemy z metalowych rurek, na ręcznik papierowy do odsączenia. Tak robimy z całym ciastem/kołami.

Krem. Ser ricotta dajemy na gazę i sitko i odsączamy godzinę. Następnie ubijamy ser ricotta z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na krem. Osobno ubijamy śmietankę. Mieszamy ser i śmietankę.

Gotowe rurki nadziewamy kremem z serka i śmietany i maczamy końcówki kremu w pistacjach i startej  czekoladzie.

cannoli z sycylii
cannoli z sycylii
Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Brenia
    Marzec 6
    Odpowiedz

    To trzeba spróbować, koniecznie 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.