Nie wiem jak u Was ale ja jestem uzależniona od zup, wszelakiego rodzaju i smaku. Dla mnie zupa musi być jako danie obiadowe, na kolację a nawet na śniadanie zajadam zupę.
Dzisiaj pikantna zupa z czerwonej soczewicy z przepisu @trufli bo jak przeczytałam co w niej jest to od razu wiedziałam, że to zupa dla mnie. Jest aromatyczna, gęsta, z lekką nutą pikanterii. Znakomita jako samodzielne danie lub jako jedno z głównych dań obiadowych.
![Zupa z czerwonej soczewicy](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/03/A63E0AB1-D168-4658-860D-2D34C5932C08-683x1024.jpeg)
Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy,
1 marchew,
1 pietruszka,
1/2 papryczki chilli,
1 średnia cebula,
2 ząbki czosnku,
2 liście laurowe,
3 ziarenka ziela angielskiego,
Łyżka majeranku,
1 mała puszka krojonych pomidorów, zmiksowanych lub szklanka soku pomidorowego,
Sos sojowy,
Olej rzepakowy do smażenia,
1 łyżka masła,
Sól, pieprz,
Wykonanie
Marchew i pietruszkę myjemy i kroimy w plasterki.
Papryczkę chilli kroimy z pestkami w paski. Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.
W garnku podgrzewamy olej, dodajemy cebulę, czosnek, soczewicę, chilli, mieszamy i podsmażamy chwilę.
Następnie zalewamy 1 i 1/2 litra wrzątku, dodajemy warzywa, liść laurowy i ziele angielskie, przykrywamy i gotujemy około 15 minut. Mieszamy od czasu do czasu.
Następnie dodajemy zmiksowane pomidory, doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i jeszcze gotujemy około 3minuty.
Doprawiamy sosem sojowym. Na koniec możemy dodać łyżkę masła.
![Zupa z czerwonej soczewicy](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/03/24BCEE0C-04B2-4891-ADB5-9143B5B8ACA0-1024x682.jpeg)
![Zupa z czerwonej soczewicy](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2020/03/460E55EA-1D9F-4C26-ADEE-720C3824614B-682x1024.jpeg)
Zupa jest wyborna. Proste składniki, szybka do przygotowania i zaskakująco smaczna. Nie można chcieć więcej. Zdecydowanie wchodzi do stałego menu w naszym domu.
🙂 Bardzo się cieszę i pozdrawiam !