Donuty z polewą pistacjową

Amerykańskie pączki z dziurką, polewane różnymi kremami z posypką przyjęły się u nas. Można je kupić w wielu cukierniach ale można je też zrobić w domu. 
Dzisiaj, jak piszą międzynarodowy dzień pistacji więc moje wpisują się idealnie w ten dzień bo są z polewą pistacjową a dokładnie z białą czekoladą i kremem pistacjowym. Były znakomite i u mnie rozeszły się w mig. Przed nami weekend więc może skusicie się i sprawicie rodzinie słodką niespodziankę.

Składniki: (wyszło ok. 10 sztuk)

3/4  szklanki mleka,

2 g świeżych drożdży,

3 łyżki cukru drobnego,

300 g mąki pszennej tortowej,

szczypta soli,

3 żółtka,

30g masła,

2 łyżki spirytusu,

Olej rzepakowy do smażenia,

polewa :

1 tabliczka białej czekolady,

4 łyżki kremu pistacjowego,

Pistacje

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (ale nie zagotowujemy), zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszone drożdże i łyżkę mąki oraz 1 łyżkę cukru. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15min. 

Żółtka ucieramy z resztą  cukru na kremową masę.

Masło roztapiamy w garnuszku. 

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże, zmiksowane jajka i wszystko mieszamy i wyrabiamy około 10-15  minut. Następnie  dodajemy roztopione i ostygnięte masło i spirytus. Wyrabiamy ciasto aż wszystkie składniki dobrze się połączą. 

Wyrobione ciasto odkładamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce  na ok godzinę.

Ciasto wykładamy na stolnicę, wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość ok 2 cm. Okrągłym naczyniem wykrawamy koła a mniejszym wykrawamy w środku drugie kółka. Odstawiamy donuty w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1/2h.

W garnku lub innym głębokim naczyniu (ja używam do tego patelni wok) rozgrzewamy olej rzepakowy. Wyrośnięte donuty wrzucamy na rozgrzany (ogień nie może być zbyt mocny, żeby się nie spaliły) olej i smażymy z obydwu stron po ok. 1,5  minuty każdy. Usmażone  donuty odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do ostudzenia.W naczyniu rozpuszczamy białą czekoladę z 3 łyżkami mleka lub śmietanki. Do rozpuszczonej czekolady dajemy krem pistacjowy i mieszamy do połączenia. 
Każdy donut maczamy w polewie i posypujemy rozdrobnionymi pistacjami. 



Print Friendly, PDF & Email

komentarze 2

  1. Marzec 2
    Odpowiedz

    Cóż za cudowny przepis. Po prostu ślinka cieknie.

  2. Brenia
    Marzec 2
    Odpowiedz

    🙂 Dziekuję. Cudowny i pyszny !

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.