Faworki

Te kruche ciasteczka to rytuał karnawałowy i tradycja na tłusty czwartek. Jeśli nie chcecie poświęcić czasu na przygotowywanie drożdżowych  pączków, to faworki będą szybsze do zrobienia a smakują wybornie. Ja jestem ich wielbicielką. Dodanie proszku do pieczenia do ciasta powoduje, że są bardziej kruche. Ważną czynnością jest też rozwałkowanie ciasta na bardzo cienko- prawie przeźroczyste ciasto musi być. Jest to też fajna zabawa przy przygotowywaniu, jeśli włączycie w to dzieci, żeby przekładały ciasto przez dziurki. To smacznego na tłusty czwartek !

Składniki:

1 1/2  szklanki mąki pszennej

4 żółtka

 3 łyżki gęstej  śmietany 18 %

1 łyżka spirytusu/octu,

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,

szczypta soli

2 opakowania planty do smażenia lub olej rzepakowy

Wykonanie:

Na stolnicę przesiewamy   mąkę, dodajemy żółtka, śmietanę, alkohol/ ocet, proszek do pieczenia i szczyptę soli, siekamy wszystko  a następnie  zagniatamy chwilę ciasto. 

Jak mamy gotowe ciasto, ubijamy  je wałkiem   aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. 

Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki i wałkujemy  bardzo cienko – musi być naprawdę cienkie.

Kroimy w wąskie pasy,  ok 3 cm szerokości i 8-9 cm długości. Na każdym robimy na środku małe nacięcie. Aby zrobić ciasteczko jeden koniec faworka przekładamy przez dziurkę ( nacięcie) i przeciągamy. 
Na patelni rozgrzewamy  tłuszcz (musi być dobrze rozgrzany) a następnie wrzucony faworki. 
Faworki  powinny szybko wypływać na powierzchnię i  szybko się “napowietrzyć” wtedy temperatura jest dobra. Następne pozostałe faworki  wykładamy partiami na gorący tłuszcz i smażymy na złocisty kolor. 
Usmażone faworki przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym lub serwetką  – musza wchłonąć tłuszcz.  
Lekko wystudzone przekładamy na większy półmisek i każdą partię posypujemy cukrem pudrem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.