Pączki na tłusty czwartek

Tłusty czwartek przed nami więc nie może zabraknąć na stole pączków, faworków lub innych słodkości. Pączki zrobione w domu są wyjątkowe. Najlepsze chwilę po usmażeniu. 

Dzisiaj mam dla Was przepis na pączki idealne, mięciutkie, puszyste, nie za słodkie. Trzymajcie się tylko poszczególnych etapów przygotowania a będą idealne. Jeżeli chcecie poznać inne przepisy na pączki, faworki i inne słodkości na tłusty czwartej zajrzyjcie tutaj.

Składniki: (wyszło ok. 23 niedużych pączków)

1 szklanka mleka,

50g świeżych drożdży,

3 łyżki cukru,

Łyżeczka cukru waniliowego,

500 g mąki pszennej tortowej,

szczypta soli,

4 żółtka,

40g masła,

2 łyżki spirytusu,

Olej rzepakowy do smażenia,

Konfitura z płatków róży lub marmolada

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy aby było ciepłe (ale nie zagotowujemy), zdejmujemy z ognia, dodajemy pokruszone drożdże i łyżkę mąki oraz 1 łyżkę cukru. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15min. 

Żółtka ucieramy z resztą  cukru na kremową masę.

Masło roztapiamy w garnuszku. 

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięte drożdże, zmiksowane jajka i wszystko mieszamy i wyrabiamy około 10-15  minut. Następnie  dodajemy roztopione i ostygnięte masło i spirytus. Wyrabiamy ciasto aż wszystkie składniki dobrze się połączą. 

Wyrobione ciasto odkładamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce  na ok godzinę.

Ciasto wykładamy na stolnicę, wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość ok 2-3cm. Okrągłym, niedużym naczyniem wykrawamy koła i odstawiamy je z powrotem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1/2h.

W garnku lub innym głębokim naczyniu (ja używam do tego patelni wok) rozgrzewamy olej rzepakowy. Wyrośnięte pączki wrzucamy na rozgrzany (ogień nie może być zbyt mocny, by pączki się nie spaliły) olej i smażymy z obydwu stron po ok. 2 minuty każdą. Usmażone pączki odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym do ostudzenia.

Marmoladę lub konfiturę różaną umieszczamy w rękawie cukierniczym, w pączkach robimy wąskie dziurki i nadziewamy każdego marmoladą. Gotowe pączki posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem.




Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.