Roladki z piersi kurczaka faszerowane natką pietruszki i serem gruyere

Delikatne i aromatyczne roladki z piersi kurczaka zagrodowego z dodatkiem natki pietruszki i sera gruyere to moja propozycja na letnie danie na obiad, do pracy.

Jak już Wam pisałam, jeśli chcę zrobić danie z mięsa kurczaka, to kupuję zagrodowego. Taka np. pierś kurczaka jest zdecydowanie mniejsza ale też zdecydowanie lepiej smakuje.

Jeśli chodzi o zwijanie piersi to wiem, że nie jest to proste. Ja robię tak, że nacinam pierś w najgrubszej jej części, otwieram ( trochę jak zeszyt) i delikatnie, na folii rozbijam. Następnie nakładam farsz dość szerokim pasem na mięso i zwijam. Nie jest to bardzo szczelne zamknięcie ale mięso powinno się skleić panierką.

Mój farsz do roladek, to natka pietruszki, którą bardzo lubię, czosnek i ser gruyere. Takie roladki dobre będą z sałatką i pikantnym sosem z chilli.

Składniki dla 4 osób

3  piersi z kurczaka zagrodowego,

Pęczek natki pietruszki,

Około 150 g sera gruyere,

2 ząbki czosnku,

sól, pieprz,

Panierka:

bułka tarta,

1 jako,

Parmezan

Sos jogurtowy z chilli

200 g naturalnego jogurtu typu greckiego,

1 papryczka chilli,

Sól, pieprz,

Sok z ½ cytryny

 Wykonanie:

Piersi z kurczaka myjemy, suszymy i przekrawamy tak, aby powstał jeden większy płat mięsa – lekko rozbijamy mięso na foli. Doprawiamy solą, pieprzem.

Natkę pietruszki myjemy, kroimy drobno i mieszamy z wyciśniętym czosnkiem.

Ser ścieramy na grubych oczkach.

Natkę pietruszki i starty ser wykładamy dość szerokim pasem na mięso i zwijamy w rulon.

Ser parmezan ścieramy i mieszamy z bułką tartą. Jajko rozbijamy z dodatkiem soli i pieprzu.

Nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.

Na dużej patelni wlewamy i rozgrzewamy olej.

Roladki maczamy w jajku, następnie obtaczamy w bułce z parmezanem i smażymy na patelni około 3 minut. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dolewamy tłuszczu w którym smażyło się mięso i zapiekamy w piekarniku około 30 minut. Wyjmujemy i jeszcze około 5 minut trzymamy i dopiero potem kroimy w plasterki.

Papryczkę chilli myjemy i kroimy w plasterki. Do jogurtu dodajemy chilli, sól, pieprz i sok z cytryny – mieszamy.

Roladki podajemy z sosem jogurtowym z chillli i sałatką.

 

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *