Łosoś na risotto z cukinią

Łosoś na kremowym risotto z cukinią to propozycja na smaczny obiad dla rodziny.

Risotto zrobiłam z kawałeczkami cukinii z dodatkiem świeżych listków bazylii i parmezanem. Tak przygotowane risotto jest kremowe, aromatyczne i z łososiem smakuje wybornie.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Składniki

Około 1 ½ szklanki ryżu do risotto,

1 cebula,

1 mała cukinia,

2 ząbki czosnku,

Bulion warzywny – około 1 – 1 ½ litra,

3 łyżki masła,

Starty ser parmezan,

Łyżka pokrojonych świeżych liści bazylii,

Filet z łososia – około 500g,

2 łyżki pieprzu cytrynowego,

Brokuł,

oliwa,

sól , sok z 1 cytryny,

Wykonanie

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i pokrojony w kostkę czosnek ( 2 ząbki), dusimy na małym ogniu 2 minuty. Po tym czasie dajemy ryż , chwilkę smażymy a następnie dodajemy bulion ( około 1/3 szklanki) i dokładnie mieszamy. Jak płyn już wyparuje, dodajemy następną porcję bulionu i mieszamy. Cukinię myjemy i kroimy w kostkę i dodajemy do ryżu. Kontynuujemy podlewanie risotto bulionem około 20 minut aż ryż będzie aldente. Na koniec dodajemy parmezan i świeżą bazylię i mieszamy.

Filet łososia czyścimy z ości ( jeśli są) myjemy, suszymy i kroimy na mniejsze kawałki ( prostokąty ). Łososia układamy w naczyniu do pieczenia, doprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy oliwą, przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 20 minut. Po upieczeniu skrapiamy łososia sokiem z cytryny.

Brokuł gotujemy w osolonej wodzie 4 minuty, odcedzamy.

Podajemy łososia na risotto z cukinią i gotowanymi brokułami.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

komentarze 2

  1. Październik 6
    Odpowiedz

    Uwielbiam łososia, dzięki za dobry przepis

  2. Brenia
    Październik 9
    Odpowiedz

    🙂 Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *