Koreczki z aromatycznej, pieczonej polenty z pomidorkami

Polenta to prosta potrawa z kaszki kukurydzianej, którą można zrobić jako dodatek do dania głównego lub tak jak ja jako przekąskę na kolację dla gości.

Moja babcia też przygotowywała podobną potrawę z kaszki kukurydzianej ale nazywała ją mamałygą. Jedliśmy to z kwaśnym mlekiem, gęstą śmietaną albo z sadzonym jajkiem.

Ja czasami robię polentę jako dodatek do dań mięsnych – świetnie smakuje i komponuje się z mięsem.

Przygotowanie polenty nie jest trudne ale wymaga trochę cierpliwości. Po pierwsze wsypujemy kaszkę do wrzącej wody i intensywnie mieszamy żeby nie było grudek. Zmniejszamy temperaturę i gotujemy na wolnym ogniu, cały czas mieszając żeby nie przypaliła się na spodzie garnka. Do tak ugotowanej, gorącej jeszcze kaszki dodaję masło, przyprawy, zioła, ser parmezan – różne dodatki, które dodadzą aromatu polencie. Następnie przekładamy kaszkę do płaskiego naczynia i studzimy aż dobrze stężeje. Gotową kroimy w prostokąty, kwadraty – jak nam pasuje i można grillować, smażyć na patelni lub zapiec w piekarniku ( jak u mnie tym razem).

Polecam polentą jako dodatek do mięsa lub jako przekąskę – koreczki z pomidorkami koktajlowymi .

Moim goście byli zachwyceni taką przekąską do białego wina.

 DSC_1058

Składniki

Polenta:

Szklanka kaszy kukurydzianej,

2 szklanki wody,

1 mały liść laurowy

2 łyżki startego parmezanu,

2 łyżki startego sera mozarella,

Sól, pieprz,

2 ząbki czosnku,

Łyżka masła,

Kilka pomidorków koktajlowych,

Listki świeżej bazylii,

Wykonanie

Przygotowujemy polentą. W garnku gotujemy wodę z solą, liściem laurowym, dodajemy do gotującej się wody kaszkę i intensywnie mieszamy żeby nie było grudek. Ważne !! aby gotować na małym ogniu i mieszać często (około 10 minut). Jak będzie bardzo gęsta, odstawiamy z ognia. Następnie dodajemy do gorącej kaszki ser parmezan, wyciśnięty czosnek, masło i mieszamy. Płaskie naczynie smarujemy masłem, wykładamy równomiernie ugotowaną kaszę na grubość około 4-5 cm, przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki aby dobrze stężała.

Piekarnik nagrzewamy wcześniej do temperatury 180 stopni.

Jak będzie dobrze zastygnięta to koimy polentę w kostkę i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdą kostkę dajemy pomidorek koktajlowy, posypujemy serem mozarella i pieczemy w piekarniku około 10-15 minut. Podajemy ciepłe posypane świeżymi listkami bazylii.

 

DSC_1055-001

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.