Zupa z pora i cukinii z serem feta

Pomysłów na zupę nigdy nie jest dość. Jak nastają jesienne chłody zupa jest najlepsza na rozgrzanie, sczególnie, że o tej porze roku mamy mnóstwo świeżych warzyw.

Dzisiaj mam dla was zupę z pora, cukinii z fetą. Jest aromatyczna, smaczna a feta fajnie podkreśla jej smak. 

Składniki:

1  duży  por,

2 ząbki czosnku,

1 średnia cukinia,

1 marchew,

2 ziemniaki,

1l gorącego bulionu warzywnego, lub mięsnego,

sól i pieprz

1 łyżka masła i  oliwy z oliwek

ser feta,

natka pietruszki,

 2 liście laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego,

150 ml śmietany 18 %

 Wykonanie:

Pora przekrawamy na pół, myjemy i kroimy w paski. Marchew myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki  obieramy, myjemy  i kroimy w kostkę. Cukinie myjemy i kroimy w plastry.

Por, czosnek, marchew, ziemniaki  i  cukinię podsmażamy w garnku na rozgrzanym maśle i oliwie. Podsmażamy   wszystko chwile, mieszając i dodajemy następnie  gorący bulion, liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy  aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy smietanę i zagotowujemy.
Doprawiamy solą , pieprzem .

Podajemy z rozkruszonym serem feta i natka pietruszki.

Print Friendly, PDF & Email

Jeden komentarz

  1. Григорий
    10 października
    Odpowiedz

    Zupa krem z cukinii z feta to propozycja dla zabieganych i dbajacych o linie oraz wszystkich milosnikow cukinii, naturalnie! Zupe przyrzadzicie szybko z zaledwie kilku skladnikow. Ugotowana na bulionie warzywnym jest lekka, lecz dzieki dodanym ziemniakom oraz kawalkom fety takze calkiem pozywna. Zupa krem z cukinii dobrze smakuje rowniez z grzankami np. z pelnoziarnistego pieczywa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.