Botwinka

Botwinka to klasyka z młodych buraczków. Robimy ją właśnie w tym czasie, kiedy pojawiają się młode, z  jędrnymi liśćmi buraczki. U mnie w domu  rodzinnym była, podobnie jak zasmażana kapusta zwiastunem, że jest czas majówkowy. Smakuje wyjątkowo i zapewne każdy ma swój sposób na przygotowanie jej. U mnie dzisiaj propozycja mojej wersji botwinki, z ugotowanym  jajkiem.

Składniki:
1 porcja botwinki z buraczkami,

1 l bulionu,

2 – 3 młode cebule ze szczypiorem,

Liść laurowy,

Olej

2 ziarenka ziela angielskiego,

200g śmietany do zup 18%

pieprz, sól, do smaku,

2 ząbki czosnku,

Pęczek świeżego koperku,

Sok z cytryny,

Ugotowane jajka

Wykonanie

Wcześniej przygotowujemy sobie bulion.

Z botwinki odkrawamy liście, dokładnie myjemy  i kroimy w paski. Buraczki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce na grubych oczkach lub kroimy w plasterki.

W garnku podsmażamy na oleju, około 3 minut, pokrojone w paski cebulę, buraczki i czosnek. Zalewamy bulionem, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie  i gotujemy  na średnim ogniu ok. 5  minut.

Po tym czasie dodajemy botwinkę, sok z cytryny  i gotujemy 3-4 minuty.  Do śmietany dajemy trochę zupy, mieszamy i dodajemy do gotującej się botwinki. Na koniec dodajemy posiekany koperek i  zagotowujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z ugotowanym jajkiem.


Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.