Zupa krem chrzanowa z jajkiem i kiełbasą

Kremowa pyszna zupa chrzanowa z dodatkiem podsmażanych plasterków białej kiełbasy i gotowanym jajkiem to fajny zamiennik na zupę wielkanocną.

Przygotowałam ją na bazie białych warzyw z dodatkiem bulionu warzywnego i najważniejszego składnika czyli chrzanu.  Do takiej zupy dobre są podsmażane plasterki kiełbasy i jajko.

Jeśli lubicie zupy kremy i chcecie zaskoczyć rodzinę nową świąteczną zupą, to ta będzie idealna.

 

Składniki:

1 dość duży korzeń pietruszki,

1 por – biała część

2 ząbki czosnku,

2 ziemniaki,

2 łyżki masła,

5 łyżek chrzanu,

Bulion warzywny,

sól i pieprz,

biała kiełbasa,

jajka

 Wykonanie:

Korzeń pietruszki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Podobnie robimy z ziemniakami.

Por, ząbek czosnku  kroimy i podsmażamy na maśle . Dodajemy kawałki pietruszki, ziemniaki  – dusimy razem na małym ogniu około 10 minut, mieszając cały czas.

Następnie zalewamy bulionem ( po trochę aby krem nie był za rzadki) i gotujemy około 25 minut.

Następnie dodajemy chrzan, doprawiamy solą, pieprzem i miksujemy. Zagotowujemy .

Jeśli zupa jest  za gęsta należy dodać trochę bulionu.

Kiełbasę kroimy w plasterki i podsmażamy. Jajka gotujemy na twardo.

Podajemy zupę kiełbasą i jajkiem.

 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.