Żurek na domowym zakwasie

Domowy zakwas na żurek jest prosty do zrobienia a smak tej wielkanocnej zupy będzie niepowtarzalny. Pamiętam smak żurku jaki robiła moja babcia. Babcia robiła sama zakwas więc  żurek był aromatyczny, miał wspaniałą konsystencję i smak  pamiętam  do tej pory. Ja najbardziej lubiłam taki żurek z ziemniaczkami polanymi smażoną cebulką. Pycha.
Na Wielkanoc przygotowuje go z dodatkiem smażonej białej kiełbasy i jajek.
Żurek to moja ulubiona zupa i robię ją czasami poza Wielkanocą. Wtedy najczęściej bez kiełbasy białej, tylko z jakiem gotowanym i ziemniakami.

Jeśli chcecie mieć taki domowy zakwas bo jak wyczytałam w prasie podrożał, podobnie jak chleb to zachęcam do zrobienia w domu. Przepis jest na blogu.

Składniki:

3 litry wody

2  średniej wielkości marchewki,  1 pietruszka, mały por,

4 ząbki czosnku,

3 liście laurowe,

Parę ziarenek ziela angielskiego

Sól, pieprz,

2 łyżki majeranku,

Zakwas

1 mała śmietana do zupy 18 %

Wykonanie

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy warzywa, czosnek, liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy około 20 minut.  Następnie dodajemy przygotowany kilka dni wcześniej zakwas do żurku, który mieszamy i przelewamy do wywaru przez sitko. Gotujemy  żurek około 10 minut i na koniec zabielamy śmietaną, dodajemy majeranek, pieprz i zagotowujemy 2 minuty.

Do takiego żurku podajemy oczywiście jajka oraz białą kiełbasę podsmażoną wcześniej z majerankiem i czosnkiem.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.