Zupa tajska z krewetkami

Zupy to moje ulubione dania. Lubię je w każdej wersji, no może oprócz słodkich.
Dzisiaj mam dla Was moją eksperymentalną zupę w wersji tajskiej.
Jak, jakiś czas temu spróbowałam zupę tajską, to od tego czasu jest na mojej liście ulubionych.
Moja wyszła pyszna i mogę ją polecić wielbicielom takich smaków.

Składniki dla 4 osób:

1 1/2   litra wrzącej wody,

200 g krewetek królewskich świeżych,

200 g pieczarek,

1 mała cukinia,

1  łyżka pasty curry,

Łyżeczka curry w proszku,

1 łyżka sosu rybnego,

Szklanka mleczka kokosowego,

Kawałek imbiru,

2 garście świeżego, umytego szpinaku,

1 mała cebula,

2 ząbki czosnku

Oliwa,

sól , pieprz do smaku

limonka,

Przygotowanie:

Krewetki królewskie , świeże obieramy ze skorupek i myjemy.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki.  Imbir obieramy i ścieramy na tarku.

Pieczarki myjemy i kroimy w plasterki. Tak samo  robimy z cukinią.

Krewetki smażymy na patelni, na oliwie  około 3 minut.

W garnku  rozgrzewamy oliwę, dodajemy  pastę curry, cebulę, imbir, czosnek i chwilę smażymy.  Po chwili dodajemy  pieczarki, cukinię i dusimy 3-4 minuty. Zalewamy wrzątkiem i gotujemy około 8 minut.

Dodajemy sos rybny, curry w proszku, mleczko kokosowe, krewetki razem z sosem ze smażenia, zagotowujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dajemy szpinak i mieszamy.

Podajemy z makronem ryżowym, świeżą kolendrą jak mamy ( ja dałam szczypior bo nie miałam kolendry) i skrapiamy sokiem z limonki.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.