Zupa krem z dyni z mleczkiem kokosowym

Krem z dyni to jeden z obowiązkowych punktów kulinarnych jesienią. Właśnie o tej porze roku najbardziej smakują nam zupy w postaci kremu – są sycące i mocno rozgrzewające. Zupa z dyni jest jedną z naszych ulubionych.
Można ją zrobić na wiele sposobów a jest zawsze pyszna i kolorowa.
Jesienią dynie smakują najlepiej i na na blogu jest przegląd dyń, które do jakich dań  i jak je obrabiać  

Składniki:

Kawałek dyni – około 1 kg ( prowansalska, hokkaido)

4 średnie ziemniaki,
 1 cebula,

ok. 1- 1,5  litra wywaru warzywnego lub rosołu 

4 łyżki oliwy z oliwek,

2 ząbki czosnku,

Około 3 cm świeżego imbiru,

Kawałek chilli – to zależy od tego jak bardzo pikantną zupę lubimy,

Pieprz, sól

Mleczko kokosowe,

Owoce granatu

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dynię, ja miałam prowansalską, obieramy, myjemy i też kroimy w kostkę.

Do garnka, gdzie będziemy gotować zupę dajemy oliwie z oliwek , cebulę  pokrojoną w plastry, czosnek  w plastrach, ziemniaki, dynię, imbir pokrojony, papryczkę chilli i podsmażamy wszystko chwilę. Mieszamy dość często aby warzywa się nie przepaliły.


Następnie zalewamy podsmażone warzywa wywarem warzywnym (rosołem) i gotujemy  aż dynia i ziemniaki będą miękkie.
Wszystko  dokładnie blendujemy   i przyprawiamy solą, pieprzem.
Podajemy z mleczkiem kokosowym i owocami granatu.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.