Zupa krem z dynii z sokiem pomarańczowym

Zupa z dyni w listopadzie to obowiązkowe danie na stole. Nie dość, że rozgrzewa idealnie to dodatkowo ma piękny kolor, przypominający lato i słońce.
Dzisiaj mam dla Was zupę krem z dyni Hokkaido z sokiem pomarańczowym. Dodanie do zupy soku powoduje, że zupa staje się delikatnie kwaśna z nutą słodyczy. 

Składniki:

Kawałek dyni – około 1 kg ( hokkaido)

2 średnie ziemniaki,
 

1 cebula,

ok. 1- 1,5  litra wywaru warzywnego lub rosołu 

4 łyżki oliwy z oliwek,

2 ząbki czosnku,

Około 3 cm świeżego imbiru,

Kawałek chilli – to zależy od tego jak bardzo pikantną zupę lubimy,

Pieprz, sól

Sok z 1 pomarańczy,
 
Prażone pestki dyni

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. 

Dynię myjemy i kroimy w średnie kawałki. Hokkaido nie trzeba obierać. 

Wyciskamy sok z pomarańczy lub dajemy 3/4 szklanki dobrego soku z kartonu.

Do garnka, gdzie będziemy gotować zupę dajemy oliwie z oliwek , cebulę  pokrojoną w plastry, czosnek  w plastrach, ziemniaki, dynię, imbir pokrojony, papryczkę chilli i podsmażamy wszystko chwilę. Mieszamy dość często aby warzywa się nie przepaliły.

Następnie zalewamy podsmażone warzywa wywarem warzywnym (rosołem), do przykrywa warzyw i gotujemy  aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Na koniec gotowania dajemy sok z pomarańczy i zagotowujemy 2 minuty.

Wszystko  dokładnie blendujemy   i przyprawiamy solą, pieprzem.
Podajemy z  prażonymi pestkami dynii. 

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.