Zupa z jarmużu i szparagów z fetą

Pyszna, wiosenna zupa z młodego jarmużu i szparagów. Młode warzywa są już na straganach więc aż prosi się o lekką zupę z ich udziałem. Jarmuż robi w zupie trochę za kapustę i ze szparagami z dodatkiem fety smakuje wybornie. Do tego podałam grzanki  i była znakomita, lekka zupa na obiad.

Składniki:

Kilka gałązek jarmużu,

Około 10 sztuk zielonych szparagów,

2 ząbki czosnku,

Parę młodych marchewek,

1 średnia cebula,

3 ząbki czosnku,

1-2 korzenia pietruszki,

2 ziela angielskie,

Liść laurowy

1l gorącej wody,

Koperek,

sól i pieprz,

1 łyżka masła i  oliwy z oliwekser feta,

150 ml śmietany 18 %


Wykonanie:

Marchewkę  myjemy i kroimy w plasterki. Pietruszkę myjemy i kroimy w plasterki.
Szparagi  myjemy, odrywamy końcówki  i kroimy w paski. 

Jarmuż myjemy i kroimy w paski, cebulę i czosnek kroimy w plasterki, 

Szparagi, cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę i  jarmuż  podsmażamy w garnku na rozgrzanym maśle i oliwie. Podsmażamy   wszystko chwile, mieszając i dodajemy następnie  gorącą wodę, liście laurowe, ziele angielskie. Gotujemy  aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodajemy śmietanę i zagotowujemy.
Doprawiamy solą, pieprzem .

Podajemy z rozkruszonym serem feta i koperkiem

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.