Doskonała w smaku, zielona zupa z groszku i zielonych szparagów. Co prawda sezon na szparagi już skończył się ale można jeszcze gdzieniegdzie dostać świeże, zielone szparagi.
Groszek miałam młody w łupinkach ale możną dodać w kulkach, jak jest już bardzo dojrzały. Zupy krem mają ten walor, że są gęste, aromatyczne i smakują o każdej porze roku.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/07/7FBBF666-F56C-49B9-A69E-348973BB879C-683x1024.jpeg)
Składniki:
Pęczek zielonych szparagów,
300 g zielonego groszku młodego w łupinach lub 100 g w kulkach,
1 litr bulionu warzywnego,
2 ząbki czosnku,
2 ziemniaki,
1 cebula
oliwa z oliwek,
2 łyżki masła,
sól, pieprz,
szczypta gałki muszkatołowej,
śmietana
Wykonanie:
Przygotowanie zupy zaczynamy od przygotowania wywaru z warzyw.
Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki. Groszek, jeśli mamy w łupinkach, to myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Do garnka kroimy cebulę i podsmażamy na maśle i oliwie. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone szparagi, groszek, czosnek i podsmażamy wszystko chwile. Mieszamy od czasu do czasu aby warzywa nie przepaliły się.
Dodajemy bulion i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Blendujemy wszystko i doprawiamy gałką, solą i pieprzem . Podajemy ze śmietaną.
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/07/CC83FC1D-A21A-4FB9-99C0-426558A4C91B-1024x683.jpeg)
![](https://kuchniabreni.pl/wp-content/uploads/2019/07/83B92660-A9B4-499E-B698-0C846DFD1A86-683x1024.jpeg)
Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz