Zupa krem z zielonych szparagów i groszku

Doskonała w smaku, zielona zupa z groszku i zielonych szparagów. Co prawda sezon na szparagi już skończył się ale można jeszcze gdzieniegdzie dostać świeże, zielone szparagi. 

Groszek miałam młody w łupinkach ale możną dodać w kulkach, jak jest już bardzo dojrzały. Zupy krem mają ten walor, że są gęste, aromatyczne i smakują o każdej porze roku.

Składniki:

Pęczek zielonych szparagów,

300 g zielonego groszku młodego w łupinach lub 100 g w kulkach,

1 litr bulionu warzywnego,

2 ząbki czosnku,

2  ziemniaki,

1 cebula

oliwa z oliwek,

2 łyżki masła,

sól, pieprz,

szczypta gałki muszkatołowej,

śmietana 

Wykonanie:

Przygotowanie zupy zaczynamy od przygotowania wywaru z warzyw.

Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki. Groszek, jeśli mamy w łupinkach, to myjemy i kroimy na mniejsze kawałki.

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

Do garnka kroimy  cebulę i podsmażamy na  maśle i oliwie. Dodajemy  pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojone szparagi, groszek, czosnek i podsmażamy  wszystko chwile. Mieszamy od czasu do czasu aby warzywa nie przepaliły się.  

Dodajemy   bulion i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Blendujemy wszystko i doprawiamy gałką, solą i pieprzem . Podajemy ze śmietaną.

Print Friendly, PDF & Email

Bądź pierwszą osobą, która zostawi swój komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.